Pienellä Onkamojärvellä hiljainen aloitus sorsastukseen

Kaksi miestä haulikkoineen, noutava koira, sekä toimittaja nousi veneen kyytiin Pienen Onkamojärven rannassa Joensuussa. Sää oli kesäisen kaunis ja lämmin. Sorsanmetsästyksen ensimmäisen tunnin aikana vesilinnut säilyttivät henkensä. Yllättävin tapahtuma oli ampiasenpisto toisen metsämiehen huuleen.

sinisorsa
sorsanmetsästys naamioverkko1 .JPG
Yle / Tapio Laakkonen

Pyhäselän metsästäjien Antti Lempinen ja Teemu Tiitinen aloittivat sorsanmetsästyksen pienen Onkamojärven Reposaaren kupeessa. Miehet olivat asemissa noin puoli tuntia ennen metsästyksen aloittamista, eli noin 11:30. Reposaaren kupeella majailleet sorsat lensivät kuitenkin kauemmaksi hyvissä ajoin, niinpä metsästys alkoi Pienellä Onkamojärvellä sangen hiljaisesti.

Antti ja Teemu (sekä toimittaja) rantautuivat Reposaaren rantakaislikkoon aurinkoisessa säässä. Miesten varusteisiin kuului naamioverkko, joka viriteltiin venen suojaksi. Ylimääräistä jännitystä passipaikalle toi rantautumispaikan vieressä ollut ampiaispesä. Ampiainen tervehtikin Lempistä heti alkajaisiksi pistämällä miestä huuleen. Kokenut metsämies ei kuitenkaan vaivautunut paikkaa vaihtamaan ja pian ampiaisten ja sorsanmetsällä olleiden miesten yhteiselo sujui mutkattomasti.

Ensimmäisen tunnin aikana ei merkittäviä tapahtumia ollut havaittavissa, lukuuottamatta haukien molskahtelua ruohikossa. Yhden sorsaparvin ohilento havaittiin, mutta kyseiset linnut olivat lähes kilometrin päässä.

Mieli lepää luonnossa, lisäbonuksena jännitystä

Teemu Tiitiselle metsästyksen aloitus tietää täydellistä irtautumisesta leipätyöstä, Teemu toimi metsäkonealan yrittäjänä.

- Muutamia kertoja tulee syksyn aikana metsällä käytyä. Näin metsästyksen alkupäivinä voisi ehkä saalistakin tulla, saas nähdä, tuumii Teemu.

Antti Lempinen pitää veneen naamiointia melko tärkeänä. Naamiointii ja houkutuslintujen käyttö edesauttaa saaliin saamista.

- Näin metsästyksen alussa noilla muovirorsilla ei ole niin suurta vaikutusta, mutta myöhemmin syksyllä enemmän. Jos vene on hyvin naamioitu ja vedessä houkutuslintuja, niin sorsa saattaa lentää alemmas katsomaan, että onko muovisorsien joukossa lajitovereita ruokailemassa. Silloin saattaa sorsalle tulla noutaja.

Antti Lempisellä ei koko syksyn aikanakaan paljon ruutia pala, sillä hänellä sorsanmetsästyksen pääpaino on koiran käytössä. Karkeakarvainen saksanseisoja Vili löytää haavakot erinomaisesti. Lempinen kannattaa ajatusta, että koiran käyttö säädettäisiin pakolliseksi sorsanmetsästyksessä.

- Monena syksynä olen kierrellyt koiran kanssa kaislikoita ja löytänyt toisten ampumia haavoittuneita lintuja. Kyllähän niitä joutuu monasti ensin ampumalla lopettamaan, mutta päätyön tekee kyllä Vili.