Huovinen: Ohjeet sairaanhoitopiirien purkamiseksi työn alla

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen toivoo kunnilta aloitteellisuutta ja ideointia sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa, mutta pitää kiinni hallituksen linjaamasta vastuukuntamallista. Sairaanhoitopiirien purkamiseen ministeri lupailee ohjeita vielä tämän vuoden aikana.

Kuva: Yle / Matti Myller

Hallitus linjasi kesällä sote-uudistuksen askelmerkeiksi vastuukuntamallin, jossa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen asettuu yhden isäntäkunnan harteille.

Keski-Suomessa kuntajohtajat väläyttivät viime viikolla sote-palvelujen järjestämistä maakunnallisesti. Keskoseksi nimetyssä mallissa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu olisi yhden isäntäkunnan sijaan maakunnallisella organisaatiolla.

Huovinen on tyytyväinen kuntapäättäjien aloitteellisuuteen, mutta muistuttaa, että vastuukuntamalli on jo linjattu sote-uudistuksen pohjaksi.

- Lähtökohta on se, että vastuukuntamallia toteutetaan pääsääntöisesti. Mutta monessa asiassa pallo on nimenomaan kunnilla ja alueilla, Huovinen sanoo.

- Tämä on juuri sellaista aloitteellisuutta, mitä on toivottukin, mutta kannattaa pitää mielessä, että ne tietyt peruslinjaukset on tehty ja toivomme, että jatkopohdinta jatkuu sitten niiden reunaehtojen  puitteissa, joita väliraportissa on esitetty.

Lakipaketti lausunnoille vielä tänä vuonna

Muun muassa Keski-Suomessa sairaanhoitopiirin purkamisesta on povailtu mittavaa urakkaa, sillä omaisuuden tarkkaa arvoa ei tiedä kukaan.

Hallituksen linjauksen mukaan nykyiset sairaanhoitopiirit puretaan vuoteen 2017 mennessä.

- Ei tämä mitään rakettitiedettä ole, kuntayhtymien nykyisissäkin säännöissä on jo olemassa kohdat, joissa käsitellään kuntayhtymien purkamista. Nyt odotetaan työryhmän lisäohjeita, Huovinen arvioi.

Ministerin mukaan valtakunnallisia ohjeita vastuukuntamallin mukaiseen sote-ratkaisuun valmistellaan parhaillaan työryhmässä. Tarkoitus on tuottaa lakipaketti, joka pitää sisällään yksityiskohtaiset ohjeet muun muassa sairaanhoitopiirien omaisuuden jakoa koskeviin kysymyksiin.

Ennen eduskunnan käsittelyä luonnos käy vielä kunnissa lausuntokierroksilla.

- Vuoden loppuun mennessä työryhmän pitäisi saada tämä järjestämislakiluonnos eli ihan virallinen lakipaperi jo luonnoksen muodossa valmiiksi, minkä jälkeen se lähtee vielä kuntiin lausunnolle. Tässä on askelmerkit ihan selvillä, ensi keväänä on tarkotus saada tämä lakipaketti eduskunnan käsittelyyn, Huovinen kertoo.