Sorsasaalis voi levittää lintuinfluenssaa

Sorsasaaliissa piilee tautiriskejä. Metsästäjän tulisi olla tarkka käsihygieniassa ja huolehtia suolistusjätteet pois jyrsijöiden tai muiden lintujen ulottuvilta, varsinkin lähellä siipikarjatiloja.

Kotimaa
Vesilintujen tautiriskit vältetään huolellisella hygienialla.
Vesilintujen tautiriskit vältetään huolellisella hygienialla.Timo Sipola / yle

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkija Marja Isomursu muistuttaa, että saaliiksi saatuja sorsia, hanhia ja ankkoja on käsiteltävä huolellisesti.

- Suomalaisissakin sorsalinnuissa on tavattu matalapatogeenista lintuinfluenssaa, eli virus ei aiheuta kantajalinnussa tautia.

Saalislinnuista tarttuvat taudit ovat riski etenkin siipikarjatiloille. Vesilintujen taudit eivät yleensä uhkaa ihmisten terveyttä, joskin esimerkiksi salmonella saattaa tarttua metsästäjään.

Osa Eviran havaitsemista viruksista on voimakkaasti tautia aiheuttavia ja ne voivat myös muuntua lintujen keskuudessa.

- Riski on siinä, että ne voivat muuntua päästessään ihmiseen tai kotieläimiin, ja niistä voi tulla entistä äkäisempiä, Marja Isomursu pohtii.

Taudit usein oireettomia

Vesilinnuissa saattaa esiintyä oireettomana virustauteja, kuten lintuinfluenssaa ja Newcastlentautia, bakteeritaudeista salmonellaa ja lintuklamydiaa.

Jos esimerkiksi Newcastlentauti tarttuu siipikarjaan, joudutaan turvautumaan laajoihin teurastuksiin ja desinfiointeihin.

Sorsan lihassa voi esiintyä myös sarcocystis -loista, joka aiheuttaa sorsan lihaksiin vaaleita, matomaisia rakkuloita. Loisen pahoin pilaama ruho neuvotaan polttamaan tai hautaamaan.

- Suolistamisessa kannattaa varsinkin olla huolellinen, sillä useimmat taudit tarttuvat linnun ulosteesta, korostaa Marja Isomursu.

Saalis käsiteltävä aina hygieenisesti

Tutkija Marja Isomursu suosittelee huolellisuutta kaikkien saalislintujen käsittelyyn, sillä sairaudet ei useinkaan näy saaliissa päällepäin.

- Sairas lintu ei yleensä jaksa lentää tai lähteä karkuun ja se saattaa tuntua tavallista laihemmalta.

Epäilyttävät linnut suositellaan lähetettäväksi Eviran Oulun toimipisteeseen, jonne toimitetaan muutkin tutkittavat villieläinnäytteet eri puolilta maata.