Merivartiosto: Sorsastajilla on luvat kunnossa

Merivartioston mukaan sorsastajat ovat lainkuuliaista porukkaa. Muutamaa tapausta lukuunottamatta luvat on hoidettu kuntoon ennen jahtikauden alkua.

Kotimaa
Metsästäjä rannalla haulikon kanssa.
Haulikkometsästyksessä erityisen vahinkoalttiita ovat loivassa kulmassa ammutut laukaukset. Yle

Merivartiosto valvoo muiden viranomaisten kanssa maanantaina alkanutta sorsanmetsästystä tehostetusti. Esimerkiksi Meri-Lapissa merivartiosto ja poliisi valvovat sorsastusta useiden partioiden voimin sekä merellä että maalla.

Viranomaiset tarkistavat, että metsästäjällä on aseenkantolupa kunnossa ja voimassa oleva metsästyskortti. Lisäksi huomiota kiinnitetään siihen, että metsästys tapahtuu oikealla alueella ja laillisin menetelmin. Yleensä tarvittavat luvat ovat kunnossa.

- Kyllähän he aika lainkuuliaisia ovat. Osa sorsastajista on jo viime yöstä tullut nukkumaan tuonne saariin ja odottavat sitä h-hetkeä. Kyllä niillä pääsääntöisesti on luvat kunnossa, luutnantti Markku Häggman Kemin merivartioasemalta sanoo.

Häggmanin mukaan joitakin yksittäisiä lupia saattaa olla unohtunut kotiin ja niistä kirjoitetaan pieniä muistutuksia. Hän uskoo, että sakkolapun saanti voi kolahtaa metsästäjän kunnian päälle.

- Se on kuitenkin heille tärkeä asia ja jos lupa on päässyt unohtumaan, niin ehkä se on enemmän sen metsästäjän kunnian päälle käyvä asia.

Osa sorsastajista on jo viime yöstä tullut nukkumaan tuonne saariin ja odottavat sitä h-hetkeä. Kyllä niillä pääsääntöisesti on luvat kunnossa.

Markku Häggman

Hauleilta suojaan

Valvontaa on tarkoitus jatkaa koko jahtikauden ajan.

- Pyrimme valvomaan koko kauden ajan, mutta kyllähän tämä aloitus on se, johon satsataan vähän enemmän, Häggman toteaa.

Häggmanin kokemuksen mukaan metsästäjät lähtevät sorsametsälle oli sorsia tai ei.

- Se on oikeastaan aivan sama näkevätkö he yhtään sorsaa, kunhan he pääsevät sen pyssyn kanssa tuonne omille paikoille remuamaan. Kyllähän ne on siellä, oli sorsia tai ei.

Sorsanmetsästys rauhoittuu Häggmanin mukaan sitä mukaan kuin linnut vähenevät.

- Kyllä ne linnutkin osaavat sen verran hakea suojaa, että menevät vähän kauemmaksi ja suojaisempiin paikkoihin, Häggman kuvaa.