1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tour de Helsinki alkoi kavereiden tapaamisesta

Pyöräilykilpailu Tour de Helsinki kasvoi muutaman harrastajan tapaamisesta yli 2 500 pyöräilijän massatapahtumaksi. Kahdeksas Tour de Helsinki ajetaan syyskuun alussa.

Kuva: Leila Oksa / tourdehelsinki.info

Kahdeksan vuotta sitten Tuomas Pernu kutsui tuttuja pyöräilyharrastajia yhteiselle lenkille Fillari-lehden keskustelupalstalla.  Vajaan parinsadan kilometrin "Tour de Helsinkiin" ilmoittautui kymmenkunta osallistujaa. Kun matkaan lähdettiin, syyskuista päivää siivitti raju raekuuro.

Kesän päättäjäisten hengessä käynnistyneestä tapahtumasta päätettiin tehdä jokavuotinen perinne.  Tämän vuoden Tour de Helsinki poljetaan ensimmäinen päivä syyskuuta. Matkaan lähdetään Mustavuoren ulkoilualueen parkkipaikan sijaan Käpylän Olympiavelodromita.  Matkan pituus on tippunut 140 kilometriin, mutta vauhti on kiristynyt tapahtuman muuttuessa kuntopyöräilystä kilpailuksi.

Pernun mukaan suomalainen maantiepyöräily on muuttunut kahdeksassa vuodessa paljon.

- Nyt kohtaa usein ryhmiä, jossa voi olla 15-20 pyöräilijää. Silloin saattoi yhteen maantiepyöräilijään lenkillä törmätä.  Myös varusteista näkee, että nykyisin ollaan ihan eri vakavuudella liikenteessä.

Suomi ei varsinaisesti ole Alppien veroinen vuoristomaa, mutta Pernun mukaan pienetkin korkeuserot vaikuttavat. Reitti kulkee saattueena Pitäjänmäelle ja alkaa vapaavauhtisena Espoon ja Helsingin rajalta.

- Perinteisesti kun ollaan päästy Kunnarlan ja Velskolan kumpuileviin mäkiin,  on jo letka jo  alkanut hajota.

Tämän vuoden tapahtumaan on ilmoittautunut tähän mennessä yli 1 600 pyöräilijää.

Vauhti jopa 44 kilometriä tunnissa

Tour de Helsinkiin osallistuu kuntopyöräilijöiden lisäksi ammattilaisia ja entisiä ammattilaisia, jotka pitävät vauhdin rivakkana. Pernu arvioi, että kärki polkee 43-44 km/h keskinopeutta. 

Tänä vuonna Tour de Helsingissä on erotettu erikseen kilparyhmä.

- Edelleen meidän tavoitteena on kuitenkin se, että kootaan erilaisia pyöräilystä kiinnostuneita kauden viimeiseen yhteiseen lenkkiin. Toivottavasti saadaan pidettyä yllä sekä kilpa- että harrastuspuolta.

Tour de Helsingin reittiin voit tutustua täällä. (siirryt toiseen palveluun)