Metsästäjän lapsi tietää mitä syö

Metsästys voi olla myös koko perheen harrastus. Jyväskyläläisen Nuijanmaan perheen seitsemän- ja  viisivuotiaat lapset ovat tottuneita metsällä kävijöitä. Perheen metsästyskausi alkoi jo runsas viikko sitten kyyhkysjahdilla.

luonto
Lapsi juo pulllosta.
Yle / Isto Janhunen

Aarni, Lauri ja Solja ovat tottuneet liikkumaan metsällä isän ja äidin mukana. Lapset ovat olleen mukana muun muassa kyyhkys-, sorsa- ja hirvijahdissa. Saalistakin on tullut.

- Supikoiraa, kanalintua, kyyhkystä, ilvestä, kettua, luettelee Lauri Nuijanmaa.

- Mäyrää, kuiskaavat Solja ja Aarni.

- No ei olla (saatu) mäyrää, epäilee Lauri.

Muut lapset ovat kuitenkin varmoja, että mäyräkin on joskus päätynyt saalisreppuun.

- Ollaan, he sanovat pontevasti.

Useimmiten käydään keskustelua siitä, miksi lapset eivät pääse metsälle mukaan.

isä Jani Nuijanmaa

Järki päässä ja mölyt mahassa

Turvallisuus on jahtiretkillä avainasia. Lapsille metsästystilanteiden käyttäytymissäännöt ovat hyvin selvillä.

- Ollaan paikallaan ja hiljaa, eikä erityisesti metelöidä, Lauri selventää.

Perheen äiti Kati Nuijanmaa metsästää itsekin. Järki kädessä tehtynä metsästäminen on turvallista, eikä ole syytä pelätä lasten puolesta.

- Silloin kun aseita käsitellään oikein ja lasten kanssa on sovittu, että miten käyttäydytään, niin ei ole mitään vaaratilanteita, Kati Nuijanmaa toteaa.

Vanhempien mukaan metsästys sopii lapsille harrastuksena siinä missä jokin muukin toiminta. Metsästysretkille osallistuminen on lapsille vapaaehtoista.

On jännittävää, saako saalista vai ei.

Aarni Nuijanmaa 7v

- Lapsia ei ole pakotettu tämän harrasteen pariin, vaan se on aivan lapsesta lähtöisin oleva harrastus, Jani Nuijanmaa painottaa.

Silloin tällöin lasten intoa täytyy jopa toppuutella. Välillä on jahteja, joihin heitä ei voi ottaa mukaan esimerkiksi varhaisen herätyksen tai koulupäivän vuoksi.

- Useimmiten käydään keskustelua siitä, miksi lapset eivät pääse metsälle mukaan, Jani Nuijanmaa täsmentää.

Ulkopuolisille vanhemmat joutuvat välillä perustelemaan koko perheen metsästysharrastusta. Muita aikuisia muun muassa ihmetyttää, että eikö lapsia pelota. Joidenkin mielestä metsästystä ei voi näyttää lapsille.

Kati Nuijanmaan mukaan omista lapsista näkee, minkä asian kanssa lapsi pärjää.

- Meillä ei ole kukaan koskaan pelännyt mitään. Jos heillä on ollut kysyttävää, niin asia on aina selitetty. Myös ihmettelevien aikuisten kanssa asia on keskusteltu aina selväksi, hän kertoo.

Äiti, millä tämä ruoka on ammuttu?

Nuijanmaiden metsästysharrastus ei jää vain jahteihin. Vuoden aikana lapsille tulee tutuksi myös riistanhoito. Kotona metsästysretki jatkuu yhteisenä ruuanlaittona.

- Jatketaan riistan kunnioittamista kotona ja mietitään yhdessä, mitä siitä tehdään. Yhdessä liha myös valmistetaan ja yhdessä syödään, isä Jani Nuijanmaa kertoo.

Kati ja Jani Nuijanmaa löytävät lasten kannalta metsästyksestä monia hyötyjä. Esimerkiksi vuodenaikojen ja luonnon seuraaminen tulevat lapsille tutuiksi jahtitilanteiden lisäksi myös riistanhoitotyössä. Lisäksi lapset näkevät, mistä ruoka tulee.

- Kyllä se lehmäkin jollain tavalla pitää teurastaa, että se ei tulisi lapsille sitten jonkinlaisena ihmetyksen aiheena. Ja näin he tietävät, mitä syödään, Kati Nuijanmaa pohtii.

Lapsille vanhempien pyytämä riista maistuu.

Jatketaan riistan kunnioittamista kotona ja mietitään yhdessä, mitä siitä tehdään. Yhdessä liha myös valmistetaan ja yhdessä syödään.

isä Jani Nuijanmaa

- Siksihän niitä eläimiä metsästetään, Solja, Aarni ja Lauri huomauttavat.

Välillä lapset haluavat myös tietää, millä aseella lautaselle päätynyt eläin on ammuttu.

- Aina kysytään, että onko tämä ammuttu kiväärillä vai haulikolla, että pitääkö varoa hauleja, jos on sellainen haulikolla metsästetty riistaruoka pöydässä. Melkein riista maistuu paremmin kuin kaupasta hankittu, Kati Nuijanmaa kertoo.

Silti eläinten kohtalo joskus säälittää lapsia, esimerkiksi kyyhkysjahdissa.

- No, joskus. Välillä tai vähän, Aarni ja Lauri myöntävät.

Harrastuksen luonne on myös käynyt lapsille selväksi.

- On jännittävää, saako saalista vai ei, Aarni Nuijanmaa kiteyttää.