Puukaasu tunkee teollisuuden öljylämmitysten korvaajaksi

Puun kaasuttamista tarjotaan vaihtoehdoksi teollisuuden öljykattiloihin. Kaasutettu puu soveltuu myös vanhoihin kattiloihin. Vaikka kaasupoltin ja kaasutusyksikkö ovat öljypoltinta kalliimpia hankkia, säästöä luvataan käyttökustannuksissa.

talous
Gasekin puukaasuttimessa tuotetaan kaasua kotimaisesta hakkeesta Reisjärvellä elokuussa 2013.
Hannu Karjalainen / Yle

Oulussa ja Reisjärvellä toimiva puukaasutinjärjestelmien valmistaja Gasek Oy keskittyy jatkossa teollisuudessa käytettävien puukaasutinjärjestelmien kehittämiseen. Yrityksen tavoitteena on jatkossa päästä korvaamaan erityisesti vanhoja teollisuuden öljylämpövoimaloita puukaasutekniikalla, kertoo Gasekin myynti- ja markkinointijohtaja Tomi Väänänen.

Yhtiö on kehittämässä järjestelmiä, joiden avulla puun kaasuttimissa voidaan hyödyntää myös tuoretta haketta. Puukaasua käyttävässä järjestelmässä öljypoltin korvataan kaasupolttimella ja kaasun teossa käytettävä puukaasutin asennetaan esimerkiksi konttiin pihalle. Hakkeesta kaasutettava puukaasu poltetaan sitten lämmityskattilan kaasupolttimella.

Vielä harvinainen järjestelmä

Puukaasutin on vielä melko outo ilmestys, vaikka markkinoita löytyy niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

- Suomessa on useita satoja öljyllä käyviä teollisuuden höyrykattiloita ja ne voidaan hyvin helposti muuttaa käyttämään paikallista uusiutuvaa haketta, sanoo Tomi Väänänen.

Vaikka puukaasutintekniikka perustuukin periaatteessa sotien aikana autoissa käytettyihin häkäpönttöihin, se on taloudellisesti kannattavaa vasta teollisessa mittakaavassa.

Kun hakkeen hinta on pysytellyt öljyä halvempana, puukaasutin pääsee ainakin vielä haukkaamaan öljypoltinta selvästi kalliimman hintansa pienempinä käyttömenoina.

Turussa pesulaan puukaasulämmitys

Gasek on sopinut äskettäin Turun Energian kanssa 1,2 megawatin tehoisen puukaasutinjärjestelmän toimittamisesta Artukaisten pesulaan. Turun Energian öljykäyttöisen Artukaisten höyrylaitoksen yhteyteen rakennetaan uusi puukaasutinlaitos kevääseen 2014 mennessä. Sopi,mukseen sisältyy myös optio kaasutinkapasiteetin kaksinkertaistamisesta.