Sorsanmetsästys alkoi hyvän sään aikana

Sorsanmetsästys on alkanut suurimmassa osassa maata aurinkoisessa säässä. Metsästäjien kannalta sää on ollut liiankin hyvä, sillä monin paikoin linnuista ei ole päivällä näkynyt jälkeäkään. Metsästäjät ovat valmistelleet kauden alkua jo pitkään.

Kotimaa
Pekka Tuppurainen sorsajahdissa Maaningalla
Pertti Huotari / Yle

Veneitä on pantu vesille tänään ympäri maata, kun perinteinen sorsajahti alkoi puolilta päivin. Sitä ennen tulevia saaliita on syötetty ja toivottu lintujen tulevan apajille myös tänään. Aurinko kuitenkin helli päivällä ehkä liikaakin, sillä kellon tullessa kaksitoista moni metsästäjä ei liikoja toiveita elätellyt.

- Tällainen päivä kun sattuu, niin ei niitä silloin täällä rannassa ole, tuumaa maaninkalainen Pekka Tuppurainen.

Eli oltiinko rannalla siis ikään kuin tyhjän panttina?

- Toivotaan, että ei.

Metsästäjiä aiempaa vähemmän

Kuusikymppiselle Pekka Tuppuraiselle touhu on tuttua jo nuoruudesta päivistä alkaen. Koko maassa sorsametsälle lähtijöiden määrä on kuitenkin kahdessakymmenessä vuodessa pudonnut jopa puoleen. Viime vuonna vesilintujahdissa kävi enää runsaat 93 000 metsästäjää.

Vähentyneen innon syynä pidetään taantuvia vesilintukantoja, mutta Tuppurainen löytää kehitykselle myös muunlaisen selityksen.

- Nämä sorsavedet ovat sellaisia, että missä niitä on, niin siellä on sitten myös metsästäjiä niin paljon, että sinne ei sovi.

Passissa seisoessa on aikaa ajatella ja muistella vaikkapa uskomattomalta kuulostavia saaliita.

- Kaksi vuotta sitten sain kahdella paukulla seitsemän sinikkoa, Tuppurainen hymyilee.

Kaksi laukausta, kaksi lintua

Kauempaa järveltä kajahtavat laukaukset sähköistävät tunnelman. Viereisellä lahdella on metsällä Jouni Tanninen, jolla taisi käydä tuuri.

Tilanne selviää, kun mies tulee Tuppuraisen luo ja näyttää kahta sinisorsaa.

- Kolme hyppäsi metsän puolelta järvelle päin, ja siihen pääsin ampumaan.

- Kaksi laukausta, kaksi lintua. Eikös se ole silloin täydellinen, Tanninen virnistää.

Tulos oli sen verran hyvä, että miehet juhlistavat sitä nokipannukahveilla. Monelle juuri tämä onkin se jahtiin lähdön juju, tuli sitten saalista tai ei.

- Se on se porukassa oleminen, myhäilee Tuppurainen.

- Yhdessä oleminenhan se on parasta.