1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kahvinkeitto kierrätyskeskuksessa katkaisi työttömyysturvan

Parkanolainen Eija Partanen pitää työ- ja elinkeinotoimiston päätöstä työttömyysturvan keskeyttämisestä oikeustajunsa vastaisena. Partanen on ollut alkuvuodesta lähtien ilman työttömyystukea, koska halusi auttaa ystäväänsä kierrätyskeskuksen avaamisessa.

Paikallislehti Ylä-Satakunnan uutinen mullisti parkanolaisen Eija Partasen elämän vuoden alussa. Lehti kertoi tammikuussa parkanolaisen kierrätyskeskuksen muutosta uusiin tiloihin.

Artikkelissa haastateltiin Partasta ja kerrottiin, että hän oli mukana avaamassa uutta liiketilaa.

Nyt yli puoli vuotta myöhemmin Ylä-Satakunta kertoi, että uutisen julkaisun jälkeen työ- ja elinkeinotoimisto katkaisi Partasen työttömyysturvan. Pirkanmaan TE-toimiston mukaan Partasen toiminta ei ollut vapaaehtoistyötä.

Partanen ei ymmärrä lainkaan TE-toimiston päätöstä.

- Ystävättäreni avasi kierrätyskeskuksen tänne Parkanoon. Menin auttamaan häntä niin, että lähdin kahvinkeittäjäksi avajaisiin. Siitä sitten tuli ilmoitus työkkäriin, että olen siellä töissä ja korvaukset menivät poikki saman tien, Partanen sanoi Yle Tampereen haastattelussa.

TE-toimisto ei hyväksynyt vapaaehtoistyöksi

TE-toimisto vetosi perustelussaan työttömyysturvalain kohtaan, jossa sanotaan, että työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, jos hän työskentelee palkatta yrityksessä tai sellaisissa tehtävissä, jotka yleisesti tehdään työsuhteessa tai yritystoimintana.

Partasen mielestä nämä määritelmät eivät sovi hänen toimintaansa kierrätyskeskuksessa.

Myös kierrätyskeskuksen perustajan Marja Voutilaisen mielestä Partasen toiminta täyttää vapaaehtoistyön ehdot.

Yhdistys vastaanottaa lahjoituksina tavaraa ja myy niitä kierrätyskeskuksessa tai lahjoittaa vähävaraisille. Voutilaisen mukaan kierrätyskeskuksella ei ole palkattuja työntekijöitä eikä verotettavia tuloja.

Partanen on tehnyt TE-toimiston päätöksestä useita valituksia.

- Kaikki ovat tulleet bumerangina takaisin, Partanen sanoi.

Hänellä on tälläkin hetkellä valitus käsiteltävänä.

Rahat käyvät vähiin

Partanen on ollut ilman työttömyysturvaa tammikuun 10. päivästä lähtien. Työttömyysturvan katkeaminen on romahduttanut Partasen ja hänen miehensä talouden.

- Viime kuussa jäi laskujen maksun jälkeen 19 euroa ruokarahaa. Ei kyllä kauheasti naurata, Partanen sanoi.

Partanen on kuitenkin jatkanut ystävänsä auttamista kierrätyskeskuksessa. Tiistaina Partanen oli noutamassa kuolinpesästä yhdistykselle lahjoitettuja huonekaluja.

- Saa olla täällä muiden ihmisten parissa ja jutella. Muutenhan me olisimme miehemme kanssa kotona neljän seinän sisällä, Partanen sanoi.

- Jos en olisi täällä, niin olisin jossain hullujenhuoneella, Partanen lisäsi.

Lain tulkinta kirjavaa

Säännös työttömän työnhakijan vapaaehtoistyöstä on tullut työttömyysturvalakiin vuonna 1997. Lain tulkinta työ- ja elinkeinotoimistoissa on ollut kirjavaa.

Tulkinnan helpottamiseksi työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi ennen juhannusta ohjeen työttömyysturvan työvoimapoliittisista edellytyksistä. Ohje tuli voimaan heinäkuun alusta.

150-sivuisesta ohjeesta vapaaehtoistyötä käsittelee kaksi sivua. Ohjeessa sanotaan muun muassa, että tavanomaista yleishyödyllistä vapaaehtoistyötä on esimerkiksi erilaisten yhdistysten kautta tapahtuva toiminta.

Palkaton työ yrityksessä taas vie työttömältä oikeuden työttömyysturvaan.

Ohjeessa mainitaan myös lain kohta, johon TE-toimisto vetosi Partasen tapauksessa: työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, jos hän työskentelee palkatta yrityksessä tai sellaisissa tehtävissä, jotka yleisesti tehdään työsuhteessa tai yritystoimintana.

Ohjeen mukaan tällaisesta on kyse esimerkiksi silloin, jos henkilö on aiemmin ollut vapaaehtoistyötä järjestävän tahon palveluksessa työsuhteessa ja siirtyy tekemään samoja tai samankaltaisia tehtäviä palkattomana vapaaehtoistyönä.

Työ- ja elinkeinoministeriö sanoo ohjeessaan myös, että jos yleishyödyllinen yhteisö on verovelvollinen elinkeinotulosta ja tuottaa palveluita tai tuotteita markkinoilla, tällaiseen toimintaan osallistumista ei voida pitää tavanomaisena yleishyödyllisenä vapaaehtoistyönä.

Toisaalta jos työnhakija osallistuu yleishyödyllisen yhteisön, mukaan lukien yleishyödyllisen yrityksen, muuhun toimintaan kuin elinkeinotoimintaan, sitä voidaan pitää vapaaehtoistyönä siinäkin tapauksessa, että tällaisia tehtäviä tehdään yleisesti työsuhteessa.

Artikkelin loppuun on lisätty kappale ja toiseksi viimeistä kappaletta korjattu 21.8.2013 klo 10.10: Ennen korjausta artikkelin lopussa luki, että työ- ja elinkeinoministeriön mukaan tavanomaisena yleishyödyllisenä vapaaehtoistyönä ei voida pitää myöskään sellaisen yleishyödyllisen yhteisön toimintaan osallistumista, joka on verovelvollinen elinkeinotulosta ja tuottaa palveluita tai tuotteita markkinoilla.

Lisäksi 21.8.2013 klo 15.02 on korjattu kohtaa, jossa kerrotaan, että Partanen on tehnyt TE-toimiston päätöksestä useita valituksia. Kohdassa luki aiemmin, että Partanen on tehnyt päätöksestä useita valituksia TE-toimistoon.