1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Onko lapsellani astma vai ei? Laite kehitteillä Tampereella

Pikkulasten astman diagnosointi on tavallisesti vaikeaa, mutta tamperelaistutkijoiden kehittämässä menetelmässä hengitysteiden muutoksia voidaan mitata iholta. Laite aiotaan kaupallistaa ensi vuonna.

terveys
Lapsi leikkii lastensairaalan lattialla.
Uuden lastensairaalan tarpeellisuutta on perusteltu nykyisten tilojen ahtaudella ja huonolla kunnolla.Yle

Tampereen teknillinen yliopisto aikoo kaupallistaa uuden pikkulasten astman diagnoosimenetelmän jo ensi vuonna. Teknologiaa on kehitetty edelleen jatkuvassa parivuotisessa hankkeessa.

Viimeksi Helsingin yliopistollisessa sairaalassa on tehty lupaavia mittauksia. Seuraavaksi pikkulapsille annetaan prototyyppilaitteet kotiin mukaan pitempiaikaisten tulosten keräämiseksi.

Helsingissä tehtyjen tutkimusten tuloksia päästään arvioimaan loppuvuodesta.

Alle viisivuotiaiden lasten astman diagnosointi on tavallisesti vaikeaa, mutta TTY:n kehittämällä laitteella hengitysteiden muutoksia voidaan mitata iholta.

Tutkimuksesta tuotteeksi tarvitaan vielä lisää rahaa

Menetelmän kaupallistamisen näkymät ovat hyviä, sanoo biolääketieteen professori Jari Viik Tampereen teknillisestä yliopistosta.

- Kaupallistaminen on edennyt aikataulussaan. Se riippuu tietysti tutkimusten tuloksista, mutta alustavat tulokset ovat olleet lupaavia. Uskomme pitempiaikaistenkin mittausten vahvistavan kaupallistamispäätöstä.

Viime vuoden alussa biolääketieteen tekniikan laitoksella käynnistynyt hanke on saanut yhteensä noin 200 000 euroa rahoitusta Tekesiltä ja TTY-säätiöltä.

Professori Jari Viikin mukaan rahat riittävät vielä tutkimustulosten analysointiin ja kaupallistamishankkeen alkuvaiheeseen, mutta varsinaiseen yritystoiminnan käynnistämiseen pitää löytää lisää varoja. Niitä kartoitetaan tulevan syksyn aikana.

Lue seuraavaksi