Jonna Tervomaa esiintyy videollaan omaishoitajana

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Jonna Tervomaa haluaa uudella singlellään kiinnittää huomiota heikkoihin ja autettaviin.

Kotimaa
Sosiaalineuvos Merja Salanko-Vuorela ja laulaja Jonna Tervomaa.
Suosikkilaulaja päättää hiljaiselonsa yllättävästi - laulamalla omaishoitajan arjesta. Mikä sai Tervomaan tarttumaan aiheeseen, joka on taajaan esillä uutisotsikoissa? Omaishoidon tilaa valottaa myös sosiaalineuvos Merja Salanko-Vuorela.

Syyskuussa ilmestyvältä tulevalta levyltä saadaan perjantaina maistiaisena uusi kappale ja video, jossa Jonna Tervomaa esiintyy omaishoitajana.

Albumin kakkossingle on Tikapuut, jonka videon on ohjannut ja käsikirjoittanut Mika Ronkainen.

"Olen miettinyt laulua kirjoittaessani pieniä ja heikkoja"

Jonna Tervomaa kertoo käsittelevänsä kappaleessa yleistä välittämistä ja resursseja, joita jokaisessa ihmisessä on.

- Tämä videon tarina kyllä sisältyy kappaleen tekstiin. Olen tätä laulua kirjoittaessani miettinyt paljon sitä, että on paljon pieniä ja heikkoja, joita yhteiskunta auttamatta sysää syrjään, vaikka meillä Suomessa moneen muuhun maahan verrattuna asiat ovatkin hyvin, Tervomaa pohtii.

Aihe on pysyvästi ajankohtainen, sillä tutkimusten mukaan noin 300 000 ihmistä asuu perheissä, joissa tehdään jonkinlaista omaishoitoa.

Ei vain vanhuutta

- Hyvin helposti tämä mielletään vain vanhuskysymykseksi. Kuitenkin hoidettavia on kaiken ikäisiä. On esimerkiksi vammaisia lapsia, onnettomuudessa vammautuneita ihmisiä ja mielenterveyspotilaita, muistuttaa sosiaalineuvos Merja Salanko-Vuorela.

Hän on toiminut Omaiset ja läheiset -liiton toiminnanjohtajana 22 vuotta ja ollut sosiaalineuvoksen työssään mukana tekemässä lainsäädäntöä. Omakohtaista kokemusta omaishoitajuudesta Salanko-Vuorelalla on 30 vuoden ajalta.

Omaishoitajilla heikko asema

Merja Salanko-Vuorelan mukaan omaishoitajien tilanne on lainsäädännöllisesti heikko ja lisäksi omaishoitoon varatut tuet vaihtelevat rajusti eri kunnissa.

Vain reilut 40 000 henkilöä on omaishoidontuen piirissä, eli he ovat tehneet kunnan kanssa sopimusta. Uusia sopimuksia solmitaan vuosittain noin 1 700.

- Ne, joilla ei ole tätä virallista sopimusta, ovat järjestöjen tuen varassa. Kuitenkin meillä on noin 60 000 ihmistä , joiden omaishoitajatilanne on niin vaativa raskas, että se sitoo heidän elämänsä täysin eli läheinen ei selviä ollenkaan arjestaan ilman omaishoitajaa.

Jonna Tervomaalle kantaaottavien laulujen teko ei sinänsä ole itsearvo, vaikka ajatusten herättäminen kuuluukin työnkuvaan.

- Muusikon työhän on herättää keskustelua ja ajatuksia. Aina välillä tulee tällaisia lauluja, jotka kuopivat vähän syvemmältä,laulaja toteaa.