1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:ta vaaditaan tutkimaan Syyrian väitetty myrkkykaasuisku

Ranska aikoo vaatia Syyriassa olevia YK:n asetarkastajia käymään paikalla, jossa Syyrian oppositio väittää hallituksen joukkojen tehneen hermokaasuiskun.

Ulkomaat

Ranskan presidentti François Hollande aikoo pyytää YK:n asetarkastajia käymään Ghoutassa, jossa Syyrian oppositio väittää hallituksen joukkojen tehneen satoja ihmisiä surmanneen hermokaasuiskun. Ranskan mukaan väitteet on ehdottomasti tutkittava.

Väitetyn iskun tutkimista ovat vaatineet myös muun muassa Britannia, Arabiliitto ja Syyrian oppositio.

Myös Syyriassa parhaillaan olevan YK:n kemiallisten aseiden tarkastusryhmän johtaja ruotsalainen Åke Sellström katsoo niin ikään, että hyökkäys tulisi tutkia.

Sellström sanoo Ruotsin uutistoimistolle TT:lle, että hän on nähnyt iskusta vain tv-kuvaa, mutta kerrottu korkea uhrimäärä herättää epäilyjä.

- Se kuulostaa sellaiselta, joka pitäisi tutkia, Sellström sanoo. Hän huomauttaa, että asia riippuu siitä, kehottaako joku YK-maa pääsihteeriä tutkituttamaan iskun. Me olemme paikalla, Sellström toteaa.

Britannia aikoo nostaa hyökkäyksen esille YK:n turvallisuusneuvostossa ja vaatii, että Syyrian hallitus päästää välittömästi asetarkastajat Damaskoksen lähellä sijaitsevaan Ghoutaan.

Myös Arabiliitto, Turkki ja Syyrian oppositiokoalitio vaativat, että YK-tarkastajat tutkivat iskun. Oppositio myös vaatii turvallisuusneuvostoa koolle.

Myös Saudi-Arabia vaatii iskun ottamista esiin turvallisuusneuvostossa. Maa pyytää myös, että Brysselissä keskiviikkona koolla olevat EU:n ulkoministerit nostavat Syyrian iskun pääaiheekseen. Ministerikokous kutsuttiin koolle Egyptin kriisin takia.

Syyrian armeija ja hallituksen edustajat ovat kiistäneet väitteet kemiallisten aseiden käyttämisestä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi