Syyrian oppositio: Jopa yli tuhat kuollut myrkkykaasuiskussa

Syrian Observatory for Human Rights -järjestö puolestaan sanoo ainakin yli sadan ihmisen kuolleen armeijan hyökkäyksessä lähellä Ghoutaa. Järjestö ei ole vahvistanut väitettä kemiallisten aseiden käytöstä. Syyrian hallitus kiistää väitteen.

Ulkomaat
Syyrian opposition kuvassa sanotaan näkyvän vaurioituneita rakennuksia Zamalkan lähiössä Damaskoksessa elokuussa.
Syyrian opposition kuvassa sanotaan näkyvän vaurioituneita rakennuksia Zamalkan lähiössä Damaskoksessa elokuussa. Kuvan aitoutta ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa.Shaam News Network / AFP

Syyrian oppositio väittää, että jopa yli tuhat ihmistä on kuollut hallituksen joukkojen myrkkykaasuiskussa Ghoutassa lähellä pääkaupunkia Damaskosta.

Väitettä kemiallisen aseen käyttämisestä ei ole kyetty vahvistamaan ja tiedot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat suuresti.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestö sanoo, että se on dokumentoinut ainakin sata kuollutta. Järjestö sanoo, ettei ole selvää, kuolivatko uhrit tulituksessa vai myrkkykaasun vuoksi.

Järjestön mukaan hallituksen joukot kiihdyttivät sotilasoperaatiota Ghoutan alueella keskiyön jälkeen. Armeija käytti hyökkäyksessään ilmavoimia ja raketteja, järjestö sanoo.

Kahden syyrialaisen oppositioryhmän mukaan raketit kuljettivat myrkkykaasua.

Syyrian hallitus ja armeija ovat kiistäneet väitteet kemiallisten aseiden käytöstä. Venäjän ulkoministeriön mukaan väitteet kemiallisten aseiden käytöstä ovat provokaatio.

Uutiskanavat, mm. al-Jazeera, ovat välittäneet videomateriaalia, jossa näkyy kymmeniä ruumiita, joukossa runsaasti lapsia. Ruumiissa ei näy minkäänlaisia vammoja. Kuvissa näkyy myös eloonjääneitä, joiden suusta tulee vaahtoa. Kuvien autenttisuutta ei kyetä varmistamaan.

Hallitus ja kapinalliset ovat syyttäneet aiemminkin toisiaan kemiallisten aseiden käytöstä, mutta syytöksiä ei ole kyetty vahvistamaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters,Yle Uutiset