Seurantapanta hiertänyt pannoitettua eläintä aiemminkin

Kyyjärvellä tiistaina kaadetulta karhulta löytyi seurantapanta, joka oli uponnut syvälle eläimen kaulaan. Riistan- ja kalantutkimuslaitoksen mukaan tapaus oli ikävä sattuma, mutta vastaavaa on käynyt aiemminkin.

Kuva: Yle / Isto Janhunen

Myös alkuvuodesta Orivedellä ammutulla karhulla oli liian tiukan pannan vuoksi kaulassa märkivä haava. Seurantapannan kuuluisi irrota eläimen kaulasta sen kasvaessa.

 RKTL:n mukaan Kyyjärven karhun pannassa on ajastimen ohjaama automaattinen pudotusmekanismi, joka ei ollut toiminut. Pannasta puuttui siihen yleensä lisättävä puuvillapala, jonka on tarkoitus repeytyä, jos panta käy eläimelle liian tiukaksi.

Poliisi tutkii Kyyjärven karhun tapausta eläinsuojelurikoksena.

Tutkintaa johtava komisario Reima Rossi Keski-Suomen poliisista sanoo, että tarkoitus on selvittää pannoituskäytäntö ja lupamenettely perusteellisesti.

- Kun näin on päässy käymään, niin jonkunasteinen virhehän tässä on ollut. Katsotaan sitten tutkinnan vaiheitten jälkeen, että mihin tämä johtaa, että onko tässä ollut sellaista törkeää huolimattomuutta, mikä antaisi aihetta loppuun asti rikosepäilylle, Rossi sanoo.

Edit. Päivitetty 21.8.2013 ko 14.31 RKTL:n tieto pannan viallisuudesta.