Hyppää sisältöön

Pienet sahat jäävät CE-merkinnän varjoon

Kesällä voimaantullut rakennustuotteiden CE-merkintä heikentää pienten sahojen toimintaedellytyksiä. Sivutoimisille sahureille investoinnit muun muassa koulutukseen ovat usein liian suuria.

Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Sivutoiminen kenttäsahuri Jukka Nikurautio Keminmaan Itäkoskelta pitää sahaamisesta. Hän on päivätöissä tervolalaisella sahalla Veljekset Vaara Oy:llä. Lisäksi hänellä on oma liikuteltava kenttäsaha, jonka kanssa hän kiertää sahaamassa viikonloppuisin.

Tänä vuonna hän on sahannut muun muassa tykkylumen vahingoittamia puita. Nikurautio laskee, että hän ei pysty hankkimaan CE-merkintää, sillä kenttäsahaus ei ole tarpeeksi laajaa merkinnän hankkimiseen.

- Julkisuudessa on ollut arvioita, että CE-merkintään pitäisi investoida 5 000 - 7 500 tuhatta euroa. Tähän sisältyy niin sanottu tuotannon käsikirja ja lujuuslajitteluoikeudet. Lisäksi sahurin pitää käydä tiettyjä kursseja ja CE-kelpoisuus tarkistetaan joka vuosi ja sekin tuo kustannuksia, Nikurautio laskee.

Nikuraution mukaan kenttäsahaustoiminnan tarve ja kannattavuus ovat muutenkin olleet alamaissa viime vuosina. Oman puutavaran sahauttaminen ei ole kovin kannattavaa ja lauta on suhteellisen halpaa.

- Kyllähän tämä toiminta on muutenkin vähentynyt, kun talot tehdään talopaketeista ja navetat kivestä. Eli kyllähän sivutoiminen sahaaminen on hiipunut, arvioi Nikurautio.

CE-merkintä tuli voimaan kesällä

Rakennustuotteiden CE-merkintä tulee EU:n rakennustuoteasetuksesta, joka astui voimaan heinäkuun alussa. Rakennustuotteessa merkintä osoittaa tuotteen täyttävän rakennustuotedirektiiviin perustuvat vaatimukset, ja olevan siten myyntikelpoinen kaikissa Euroopan talousalueen maissa.

Rakennustuotteiden valmistajille CE-merkintä on hyvä tapa osoittaa omien tuotteiden vaatimusten mukaisuus kaikissa EU-maissa.

Rakennusneuvos Matti J. Virtanen ympäristöministeriöstä kertoo, että olennaista asiassa on lujuuslajiteltava puutavara, jota käytetään rakennusten kantavissa rakenteissa, kuten rungossa. Toinen tuoteryhmä on massiiviset verhouslaudat.

- Kaikkea muuta voi sahata, jos ei muuten CE-merkintää tarvitse. Esimerkiksi omakotitaloonsa voi sahauttaa puutavaraa, mutta lujuusluokitus tulee vastaan kun alkaa rakentaa taloa. Esimerkiksi runkopuiden tulee saada rakennustarkastajan hyväksyntä, Virtanen kertoo.

.
.