Nämä taudit koiraloikkari voi tuoda rajan takaa

Metsästyskoira saattaa seurata rajan yli pakenevia riistaeläimiä Venäjän alueelle. Jos koira katoaa muutamiksikin tunneiksi rajan toiselle puolelle, on sillä vaara tuoda mukanaan eläintauteja. Aina koirat eivät palaa takaisin, eikä niitä löydetä.

luonto
Keijo Ekmann ja suomenpystykorva Piitu
Yle / Riikka Pennanen

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan metsästyskoiria ei saisi päästää irti valtion rajan läheisyydessä.

Riistaeläimet pakenevat metsästystä usein Venäjän alueelle ja koirat seuraavat eläimiä yli valtakunnan rajan.

Näin tapahtuu vuosittain kymmenille koirille karhun ja hirven metsästyksen yhteydessä.

Venäjällä kettu- ja supikoirakanta on suuri heti rajan läheisyydessä, niin aina on vaara, että koira saa tämän loistartunnan

Mika Keränen

- Jos koira katoaa valtakunnan rajan läheisyydessä, asiasta pyydetään ilmoittamaan Kaakkois-Suomen rajavartiostoon, sanoo rajavartioston kapteeni Mika Keränen.

Rabies ja loistaudit mahdollisia

Kaikki Venäjän puolelle harhautuneet koirat saatetaan Suomessa eläinlääkäreiden tietoon. Koira on toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi.

- Raivotauti- eli rabies-rokote on oltava voimassa metsästyskoirissa, mutta koskaan ei tiedä mitä tapahtuu ja siksi asian kanssa ollaan tarkkoja, sanoo Keränen.

Kansallisten määräysten mukaan kaikilla maahan tulevilla eläimillä tulee olla voimassa myös heisimatorokote ekinokokkiloisia vastaan.

- Venäjällä kettu- ja supikoirakanta on suuri heti rajan läheisyydessä, niin aina on vaara, että koira saa tämän loistartunnan.

Joissakin yksittäisissä tapauksissa koirat ovat kuitenkin jääneet kokonaan palaamatta

Mika Keränen

Rajaloikkarikoirat eivät aina palaa

Harhautuneet metsästyskoirat saadaan yleensä takaisin joko niiden palatessa Suomen puolelle itsenäisesti tai Venäjän rajavartioviranomaisten kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena.

Koiralla metsästäviä kehotetaan merkitsemään koiran pantaan tai valjaisiin selkeästi omistajan yhteystiedot ennen metsästyksen aloittamista.

Kun rajavartioston partio kohtaa rajavyöhykkeellä irti olevan koiran, jonka omistajaa ei tunneta tai on syytä epäillä koiran käyneen Venäjän alueella, toimitetaan se löytöeläintarhaan.

- Joissakin yksittäisissä tapauksissa koirat ovat kuitenkin jääneet kokonaan palaamatta, kertoo Keränen.