Tuoretuotteet kulkevat yhä tiukentuvan seulan läpi kaupan hyllyyn

Erityisesti tuoretuotteiden laatuluokitusta ollaan kehittämässä yhä tiukempaan suuntaan. Viljelijät pelkäävät, että vihannesten tiukempi säätely tuntuu heidän kukkarossaan.

Kotimaa
Kaali
Uusien laatuvaatimusten mukaista näytteenottoa harjoiteltiin tänään Mestariviljelijöiden kaaleilla.Adam Bellgrau

Juvalaisen Mestariviljelijöiden kautta lähtee vuosittain noin kaksi miljoonaa kiloa kaaleja, salaatteja ja muita kasviksia kauppojen hyllyihin. Tällä hetkellä kaupat vaativat tuoretuotteilta Laatutarha-luokituksen, jota ilman tuotteita ei ainakaan suuremmissa kauppaketjuissa edes oteta myyntiin. Asiakkaat ovat nykyään erittäin tarkkoja etenkin tuotteen alkuperän suhteen.

- Sen jälkeen tulee vasta maku ja ehkä tuotantotapa, eli onko se luomua vai tavanomaisesti viljeltyä, toteaa Ruokakeskon tuotelaatupäällikkö Heini Haverinen.

Jatkossa kotimaan myyntiin päätyvät tuotteet kulkevat yhä tiukemman seulan läpi, sillä kehitteillä on Laatutarha plus -luokitus, mikä tehostaa näytteidenottoa ja tutkimista. Päästäkseen monikansallisen pikaruokaketjun tuotteiden joukkoon on seula vielä tiukempi.

Suomalaisissa tuotteissa vähän torjunta-aineita

Jo nykyään esimerkiksi torjunta-ainejäämät ovat Suomessa varsin harvinaisia.

- Suomessa tuotteet ovat pääsääntöisesti puhtaita torjunta-aineista, oikeastaan mansikoita lukuunottamatta. Täytyy kuitenkin sanoa, että viime viikolla jouduttiin vetämään torjunta-aineiden vuoksi pois yksi erä nauriita, kertoo projektipäällikkö Riina Tuominen Ruralia-instituutista Mikkelistä.

Kaupat noudattavat asiakkaiden toiveita ja voivat samalla vaatia tuottajilta laatua.

- Kyllä. Me haluamme vain tuoteturvallisia tuotteita, kertoo Ruokakeskon tuotelaatupäällikkö Heini Haverinen.

Samalla kauppa määrittää myös tuotteen hinnan ja ottaa oman siivunsa tuotteen loppuhinnasta. Mestariviljelijöiden tuotantopäällikkö Ari Parkkinen.

- Nykyään kilpailu on niin kovaa, että kyllä se viljelijän kukkarosta menee se tuotteiden analysoiminen.