1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Silminnäkijä

Liikaa homotusta

Tyrkyttääkö media homomyönteisyyttä? Olisiko opettajan, yleisurheilijan tai sotilaan parempi pysyä kaapissa? Voiko ja pitääkö homovastaisia asenteita ymmärtää?

Sebastian on outo lintu koulumaailmassa: avoimesti biseksuaali.
Tyrkyttääkö media homomyönteisyyttä? Olisiko opettajan, yleisurheilijan tai sotilaan parempi pysyä kaapissa? Voiko ja pitääkö homovastaisia asenteita ymmärtää?

Tyrkyttääkö media liikaa homomyönteisyyttä? Voiko kaikissa ammateissa tulla ulos kaapista, esimerkiksi jos on opettaja, sotilas, poliisi tai huippu-urheilija. Voiko ja pitäisikö homokielteisiä asenteita ymmärtää?

- Jokaisella on oikeus homoseksuaalisuuteen, mutta mun mielestä se ei ole normaalia, toteaa 39-vuotias Jani.

Silminnäkijä tarttuu ajankohtaiseen keskusteluun seksuaalivähemmistöjen asemasta. Ketkä kannattavat perinteistä perhemallia ja miksi?

Janin mielestä yhteiskunta ja tiedotusvälineet ylikorostavat homoseksuaalisuutta. Hän kutsuu sitä homosaatioksi.

- Enemmistö suomalaisista ei tätä homosaatiota  varmaan kannata, mut harva uskaltaa sanoa suoraan, tai se leimataan.

Maria sanoo, että perinteisen perhemallin puolustajat leimataan nykyään rasisteiksi ja homofobisiksi. Kuva: Yle Silminnäkijä

Perinteisen perhemallin kannattajia oli hankala saada puolustamaan näkemyksiään julkisesti. He pelkäävät leimaantuvansa homofobisiksi ja rasisteiksi.

Leiman saaminen on tuttua myös 32-vuotiaalle Marialle.

- No sillä tavalla on leimattu, että homofoobikko ja ihan rasisti ja äärioikeistolainen, ihan vaan sen pohjalta, että mä oon sitä mieltä, että tätä avioliittolakia ei pitäisi hyväksyä.

- Annetaan ymmärtää, että jos sä olet tätä tasa-arvojuttua vastaan, olet huono ihminen, hirveän vanhoillinen tai joku hihhuli, toteaa Marian aviomies Teppo.

Nimien keruu tasa-arvoisen avioliittolain puolesta päättyy 18.9.2013. Maria on allekirjoittanut adressin,  jossa halutaan säilyttää avioliitto miehen ja naisen välisenä liittona.

- Tottakai tämä maailma on vajavainen, mutta siihen ideaaliin ydinperheeseen pyrkiminen pitäisi olla se lähtökohta, sanoo Maria. Hänelle perhe tarkoittaa yhtä isää, yhtä äitiä ja lapsia.

 Adressiin on kertynyt tähän mennessä reilut 38 000 nimeä. Kansalaisaloitteessa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta  nimiä on nyt yli 152 000.

Jani järjestää ystävänsä kanssa ensimmäisen Hetero Pride Finland tapahtuman syyskuussa. Järjestäjien tarkoituksena on hakea tasa-arvoa heteroille.

Ei tarvi kun mediaa seurata, niin ei heteroista puhuta sanaakaan. Homottamista kyllä tulee joka tuutista riittävästi.

Jani

- Heteroudesta ei saa olla ylpeä, koska me olemme käytännössä vähemmistönä. Vaikka olemme oikeasti enemmistö. Ei tarvi kun mediaa seurata, niin ei heteroista puhuta sanaakaan. Homottamista kyllä tulee joka tuutista riittävästi, toteaa Jani.

 EU:n alueella toteutetun tuoreen kyselyn mukaan homokielteiset asenteet ovat lisääntyneet. Kaksi kolmesta eurooppalaisesta seksuaalivähemmistöön kuuluvasta

Armeijassa kaapista tulo on hyvin vaikeaa, kertoo anonyymisti haastateltu sotilas. Kuva: Yle: Silminnäkijä

henkilöstä varoo paljastamasta seksuaalista suuntautumistaan. Venäjällä astui kesällä voimaan homopropagandan kieltävä laki.

Suomessa on edelleen useita ammatteja tai yhteisöjä, joissa ei-heteroseksuaalisuuden ilmaisu on ongelmallista - kuten poliisi, armeija, koulu, uskonnolliset yhteisöt ja huippu-urheilu.

- Ihmiset pelkäävät erilaisuutta. Käytännön maailmassa homoseksuaalisuudella on negatiivinen leima, kertoo opettajaksi opiskeleva biseksuaali Sebastian.

Hän tietää monien pitävän kaapin ovet kiinni. Itse hän kokee tulleensa hyväksytyksi joka paikassa. Sebastian on myös vakaumuksellinen kristitty ja perussuomalainen.

Ruotsista Suomeen muuttanut yleisurheilija palasi takaisin kaappiin muutettuaan Suomeen. Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin urheilumaailman asenteissa on iso ero.

- Kyllä Suomi tulee perässä, mutta urheilun puolella on vielä paljon tekemistä. Me ollaan tulossa pikku hiljaa esille, meitä on täälläkin, joka puolella, hän kertoo anonyymisti.

Ruotsista Suomeen palannut yleisurheilija joutui menemään Suomessa takaisin kaappiin. Kuva: Yle Silminnäkijä

Hän ei halua, että toverit urheiluseurasta, kilpakumppanit, valmennettavat ja valmennettavien vanhemmat saavat tietää, että hän on homo.