1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomella olisi opittavaa Viron lastensuojelusta

Naapurissa lasten ja nuorten ääni kuuluu päätöksentekijöiden korviin Suomen mallia paremmin. Lastensuojelun laatu on tänään tapetilla Baltian ja Pohjoismaiden lapsiasiavaltuutettujen kokouksessa Jyväskylässä.

Kotimaan uutiset
Kaksi lasta.
Mikko Suhonen

Valtuutetut keskustelevat Jyväskylässä muun muassa siitä, missä määrin lapset ja nuoret saavat äänensä kuuluviin lastensuojelussa. Tarkoituksena on ottaa oppia muiden maiden kokemuksista. Esimerkiksi Virossa nuorten näkökulma on paremmin huomioitu kuin Suomessa.

- Esimerkiksi kun tehdään tarkastuksia lastensuojelu-, no lastenkoteihin. Siellä [Virossa] ilman muuta kuuluu asiaan se, että siellä kuullaan niitä lapsia ja nuoria. Siitä, että miten he ovat kokeneet elämänsä siellä, toteaa Tiinu Wuolio Suomen Lapsiasiavaltuutetun toimistosta.

- Suomessa tämä ei ole ollut mitenkään käytäntönä, että olisi annettu mahdollisuus näille lapsille ja nuorille itselleen arvioida sitä.

Pohjoismaiden ja Baltian lapsi-asiavaltuutettujen tapaaminen on ensimmäinen laatuaan. Lastensuojelun laadun lisäksi valtuutetut ovat kolmipäiväisen tapaamisen aikana pohtineet keinoja kuritusväkivallan kitkemiseen ja myönteisen kasvatuksen edistämiseen.

Lue seuraavaksi