1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiteeläinen konepaja takoo töitä maailman markkinoilta

Pieni konepaja voi taistella tiensä läpi maailman markkinoille. Kaksikymmentä vuotta toiminut kiteeläinen Kit-Sell Oy ei ole hakenut kovaa kasvua, vaan on takonut tulosta suunnittelemillaan sahalinjoilla ja sopimuskumppaneille räätälöidyillä erikoistuotteilla.

Kotimaan uutiset
Mies tekee töitä Kit-Sellin konepajalla.
Kit-Sellin konkurssipesän koko omaisuus on myyty BioCone Oy:lle. Ari Haimakainen / Yle

Sahatavaran lajittelukeskus Australiaan, sopimuskumppaneille kourukone Puolaan, vuorivillan valmistuslinja Venäjälle, sementtisiilojen tukirakenteita Iraniin. Konepaja Kit-Sellille Kitee on ponnahduslauta.

- Kaikki paikat ovat saavutettavissa ja toimimme globaalisesti, toteaa toimitusjohtaja Jukka Pakarinen Kit-Sell Oy:stä.

Kit-Sell Oy on vuosien ajan työllistänyt reilut viisikymmentä henkilöä, yrityksen liikevaihto on noin seitsemän miljoonaa euroa.

Henkilökunta tämän homman tekee.

Pentti Holopainen

Osakeyhtiön pani pystyyn viisi miestä, eikä omistuspohja ole vuosien varrella juuri muuttunut. Omistajalla on taskussaan menestyksen konseptit.

- Vähän kliseemäinen vastaus, se on henkilökunta. Henkilökunta tämän homman tekee. Mutta sen lisäksi yritystoiminnassa aina tarvitaan rohkeutta, riskinottokykyä, vähän onnea, kuvailee hallituksen puheenjohtaja Pentti Holopainen.

Kaksin aina kauniimpaa

Vientiyritysten kanssa työtään tekevä Pohjois-Karjalan Ely-keskuksen innovaatiot ja yritysrahoitus yksikön päällikkö Kalevi Pölönen muistuttaa, että yritys tarvitsee rinnalleen muita.

- Yrityshän ei yksin koskaan pärjää, vaan tarvitaan kumppaneita, verkostoa. Ja varsinkin pieni yritys tarvitsee hyvät järjestelmätoimittajat, päähankkijat, joilla on hyvät yhteydet tuonne maailmalle eli kyllä verkosto on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Tietysti ei voi unohtaa sitäkään, että yrityksen henkilöstöllä on äärimmäisen tärkeä rooli ja tietysti osaavalla johdolla.

Vaikkei Kit-Sell Oy hae sinällään laajentumista, uutta täytyy tähyillä koko ajan. Yritys muun muassa innovoi bioenergian tuotteisiin ja etsii uusia markkinoita.

- Trendit osoittavat, että investointeja tehdään sinne, missä puu kasvaa nopeasti elikkä esimerkiksi Etelä-Amerikka ja Afrikka, sanoo toimitusjohtaja Jukka Pakarinen.

Kaksikymmentä vuotta täyttävä Kit-Sell Oy juhlii torstaina kutsuvieraiden kanssa, ja perjantaina Kiteen Tolosenmäessä on kaikelle kansalle avoimet ovet. Tällöin on mahdollista ihastella muun muassa yrityksen valtaisia tiloja, joita Kiteen Pallokin on hyödyntänyt talvisin juoksutreeneissään.

Lue seuraavaksi