Matkailijavirrat nostivat Tankarin majakan remonttilistan kärkeen

Tankarin majakka Kokkolassa voidaan saada auki jälleen ensi kesäksi. Liikennevirasto tekee turvallisuuden parantamiseksi vaadittavat korjaukset. Muiden suljettujen majakoiden kohtalo ratkeaa, kun kaikki kohteet on tarkastettu puutteiden varalta. Tankarin onneksi koituivat matkailijavirrat.

Kuva: Antti Kettumäki / YLE

Liikennevirasto sulki aiemmin tänä vuonna tarkastusten jälkeen viisi majakkaa turvallisuuspuutteiden vuoksi. Virasto tarkastaa kaikki toistakymmentä perinteistä majakkaa. Kun tilanteesta on saatu kokonaiskuva,  päätetään, moniko majakoista korjataan vierailijakuntoon.

Kokkolan Tankarissa remonttiin joutuu majakan portaikko. Lisäksi rakennetaan putoamissuojauksia, hammasrattaita ja tuulettimia suojataan, kaiteita korotetaan ja lyhtykojun lasit korvataan turvalaseilla

Korjaussuunnitelmaa laaditaan parhaillaan, eikä esimerkiksi kustannusarviota vielä ole.

– Mutta kyllä se maksaa, toteaa turvallisuusvastaava Risto Lappalainen urakan maksavasta liikennevirastosta ykskantaan.

Myöskään aikataulusta ei ole tarkkaa tietoa, mutta Lappalaisen mukaan yritys saada työt valmiiksi ensi kesäksi on luja.

Töistä tuplahyöty

Tankarin majakka pääsee korjauslistalle ensimmäisenä, sillä perinteisistä majakoista se houkuttelee eniten matkailijoita. Lappalainen muistuttaa kuitenkin, että kyse on ensisijaisesti työturvallisuudesta. Majakassa sijaitsee merenkulun turvalaitteita eli valoja, ja huoltomiehet joutuvat liikkumaan tiloissa. Välttämättömyyssyistä tehtävä remontti hyödyttää kuitenkin myös matkailijoita.

Majakan julkisivuun remontti ei vaikuta, eikä museovirasto ole vastustanut suunnitelmia.

Toista poistumistietä korjaukset eivät tuo. Ongelma ratkaistaan päästämällä majakkaan vain muutama henkilö kerrallaan ja huolehtimalla tarkasta ohjeistuksesta. Turvallisuusvastaava Risto Lappalaisen mukaan tällainen ratkaisu riittää myös pelastusviranomaisille.