1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Vesistömatkailijoille puuhataan uusia virkistysalueita

Maakuntarajat ylittävän vesistömatkailun puitteita parannetaan Kymenlaaksossa. Heinolasta aina Suomenlahdelle yltävän vesireitin varteen rakennetaan uusia taukopaikkoja ja korjataan vanhoja. Kehittämistyöstä vastaa Kymenlaakson virkistysalueyhdistys. Tarkoitus ei ole vain piristää matkailua, vaan myös parantaa alueen asukkaiden terveyttä.

luonto
Iitin Vasikkasaaren virkistysalueen nuotiopaikka.
Mika Moksu / Yle

Kirkasvetisen Konniveden sylissä Iitin pohjoislaidalla kohoaa jylhäpiirteinen Vasikkasaari. Metsän siimeksessä on uusi, aiempaa ehompi taukopaikka. Nuotiopaikka oli aiemmin Iitin kunnnan hoidossa, mutta nyt se on saanut uuden ilmeen ja elämän Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksen käsissä.

- Tämä on nyt ensimmäinen jokamiehenoikeudellinen virkistysalue, joka on otettu käyttöön Konnivedellä. Uskon, että sen käyttö tulee lisääntymään ja kävijät tyytyväisiä, sanoo Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Kinnunen.

- Täällä on lomalaisia, melojia ja veneilijöitä, jotka voivat paikkaa käyttää, hän jatkaa.

Palvelua kuntalaisille ja matkaajille

Kunta luovutti taukopaikan uusiin käsiin mielihyvin. Tiukassa taloustilanteessa luonnonkaunis taukopaikka alkoi olla vaarassa rapistua. Nyt kuntalaiset ja matkailijat saavat jatkuvassa hoidossa olevat, hyvät taukopaikat vaikkapa yöpymistä varten.

Iitin kunta asettaa isoja toiveita vesistömatkailun kehittymiselle, etenkin jos työn alla oleva Kimolan kanavan avaaminen matkailukäyttöön toteutuu.

- Mikäli kanava avataan, tästä Vasikkasaaren virkistysalueesta tulee yksi palvelupisteistä, sanoo Iitin kunnan tekninen johtaja Veikko Haimila.

Matkailubisnestä ja terveyden edistämistä  

Vesistömatkailun kasvu kiiluu myös Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksen silmissä. Yhdistys on varautunut siihen, että parantuvat puitteet voivat poikia vaikkapa ohjelmapalveluyrittäjyyttä alueelle. Yhdistyksen toiminnan ja siten myös retkeilypaikkojen rakentamisen ja kunnostamisen maksavat kunnat, joten kuntalaisetkin on huomioitava. Yksi näkökulma on kuntalaisten terveyden edistäminen.

-Se on yksi keskeisimmistä asioista. Jokaisen taukopaikan yhteyteen tulee luontopolku, jossa voi liikkua ja grillipaikat on suunniteltu siten, että niissä on makkaranpaistomahdollisuuden lisäksi wokkitaso, niin voi laittaa terveellisempääkin evästä, toiminnanjohtaja Kinnunen sanoo.

Lue seuraavaksi