Musiikkivideo on hyvässä nosteessa

Oulun 20-vuotisjuhlia viettäville Musiikkivideofestivaaleille ilmoitettiin ennätysmäärä musiikkivideoita. Tämän vuoden muoti-ilmiö on Instagram-vaikutus.

musiikki
Kuva Krista Siegfridsin Amen videosta
Krista Siegfrids: Amen (ohj. Elias Koskimies)

20-vuotisjuhlia viettävä Oulun Musiikkivideofestivaali käynnistyi keskiviikkona.

Festivaalien aikana esitetään satoja musiikkivideoita. Vaikka musiikkivideot eivät ole televisiokanavilla enää esillä entisaikojen tapaan, on netti noussut tärkeäksi jakelukanavaksi myös videoille.

- Tekninen laitteisto ja videoiden tekeminen on edullisempaa ja helpompaa. Myös esityskanava eli internet on kaikille avoin ja monet käyttävät Youtubea ja Vimeota musiikkisoittimena. Musiikkivideo on siinä mielessä voimissaan, pohtii musiikkivideofestivaalien vastaava tuottaja Maija Laine.

Tänä vuonna kotimaiseen musiikkivideokilpailuun ilmoitettiinkin ennätysmäärä videoita, 386 kappaletta, kun edellisvuonna tehty ennätys oli yli sata videota vähemmän.

Samassa kisassa Elastinen ja kaveriporukka

Musiikkivideofestivaaleilla tasa-arvo toteutuu myös artistien välillä, sillä samalla viivalla ovat pienen ja ison budjetin tuotannot.

- Siellä on toisaalta isoille levy-yhtiöille ja Suomen suurimmille artisteille ja toisaalta kaveriporukalla omalle bändille tehtyjä videoita, Laine kuvailee tarjontaa.

Parhaat videot palkitaan perinteisessä Pumpeli-gaalassa lauantaina. Yleisö pääsee valitsemaan Kansanpumpelin (siirryt toiseen palveluun)voittajan.

Instagram-vaikutus näkyy tarjonnassa

20 vuoden historiasta löytyy myös muoti-ilmiöitä. Tämän vuoden videoissa näkyy Laineen mukaan eräänlainen Instagram-vaikutus.

- Tänä vuonna oli aika paljon VHS-kuvan tyyliä eli vanhannäköistä kuvaa. Myös hidastettua kuvaa tarinankerronnassa ja soittovideoissa on ollut paljon.

Musiikkivideo on siis aikansa lapsi. Kun festivaalilla esitellään videoita 20 vuoden taipaleelta, voi videon tekovuoden arvioida varsin hyvin, Laine kertoo.

- Niissä on nähtävissä selvästi tyylieroja, että mikä video on miltäkin ajanjaksolta.

Nostalgiaa on esillä myös Michael Jacksonin videonäytöksissä. Esimerkiksi Thrillerin huomiota herättänyt musiikkivideo tehtiin jo kolmekymmentä vuotta sitten.

- Siellä on kyllä todella ikonisia musiikkivideoita, maailmanpelastuksesta hempeilyyn ja mahtaviin tanssivideoihin, Laine summaa Jacksonin vaikutusta musiikkivideomaailmaan.