Taajaman hanhet ovat toisille luontoelämys, toisille riivaaja

Rantoja sotkevien hanhien määrä on moninkertaistunut muutamassa kymmenessä vuodessa. Parvissa liikkuvien isojen lintujen hätistäminen pois taajamista on hankalaa. Vieraslaji kanadanhanhen määrää voisi rajoittaa metsästämällä.

luonto
Kanadanhanhia rannassa.
Tommi Parkkinen/Yle

Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva ja riistalinnuksi istutettu kanadanhanhi on runsastunut voimakkaasti parin viimeisen vuosikymmenen aikana. Populaation lisääntyminen arviolta jopa 8000 pariin on näkynyt myös siinä, että lajia esiintyy yhä laajemmilla alueilla. Lintu on tuttu vieras taajamissa yhdessä rauhoitetun valkoposkihanhen kanssa. Suurikokoinen lintu jättää jälkensä rannoille ja viheralueille, joissa se laiduntaa.

- Suurin haitta on ehkä se, että ne ulostavat tähän nurmikenttäalueelle. Siivoaminen on melko työlästä, kun tämä nurmikenttä tässä Myllysaarenkin uimarannalla on kohtalaisen iso. Tietysti toinen haitta on se, että jätöksistä tullee helposti kolibakteeria veteen. Silloin joudutaan sulkemaan uimarantoja, luettelee Lappeenrannan kenttäpäällikkö Juha Rojo.

Perusteita linnun hävittämiseen ei ole, mutta lintuharrastajankin mielestä kantaa saisi karsia metsästämällä sitä taajamien ulkopuolisilta alueilta.

- Minusta se on erittäin hyvä saalis. Kannan vähenemisestä ei ole mitään haittaa sille, jos nyt halutaan että jonkinlainen kanta Suomessa olisi, kannustaa lappeenrantalainen lintuharrastaja Markku Pakkinen.

Kahdenlaista suhtautumista

Hanhen kakka nurmikolla inhottaa ja tekee suhtautumisen lintuihin vaikeaksi. Yhteiseloon on vain opeteltava.

- Harmi on suhteellinen asia. Toisille ne on aamun luontoelämys ja toisille riivajaa, kun ne ulostavat tuohon nurmikolle mihin pitäisi laittaa pyyheliina ja käydä siihen lepäämään, puntaroi Markku Paakkinen.

Sopuisan yhteiselon kannalla ovat myös rantaa käyttävät lappeenrantalaisrouvat.

- Ei ne haittaa. Saavat olla ihan kaikessa rauhassa, tokaisee Maija Hiiri.

- Kyllä ne vähän ilkeitä on, mutta on ne kyllä aika komeita lintuja, pohtii Maija Malminen.