1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Mörkökorpi on metsän ystävälle pyhä

Pentti Linkolan johtama Luonnonperintösäätiö hankkii omistukseensa arvokkaita luontoalueita ja takaa niille pysyvän rauhoituksen. Säätiön kautta kuka tahansa voi omistaa pienen palan aarniometsää, vaikkapa Saarijärven Mörkökorvesta.

Kuva: Yle / Jaana Polamo

Tänään solmitun metsäkaupan myötä säätiöllä on Keski-Suomessa kolme suojelualuetta ja neljännestä neuvotellaan parhaillaan. Tuoreimpana Saarijärven Lanneveden Mörkökorvesta löytyi suojeluun pieni pala lähes koskematonta metsää.

Jos runkoa halatessa sormet ottavat yhteen, puu on Linkolan mukaan vielä taimi.

- Se on luonnontilaisen kaltainen, joka on jo harvinaisuus sinänsä ja kaiken kaikkiaan se leima on semmoinen pyhä, Luonnonperintösäätiön puheenjohtaja Pentti Linkola sanoo.

Mies on puiden ystävä, sillä hän perusti Luonnonperintösäätiön parikymmentä vuotta sitten omilla varoillaan. Nykymetsissä puita vain tahtoo olla harvassa, sillä jos runkoa halatessa sormet ottavat yhteen, puu on Linkolan mukaan vielä taimi.

- Mikä se nyt sitten on, synnyinlahja taikka synnyinvika, näillä kiihkeillä metsän ystävillä. Se on jotain suurta ja pyhää tuollainen metsä, hän aprikoi.

Suojelukohteita on vaikea löytää

Suojelualueilla marjastus ja sienestys on sallittua, mutta opasteita tai mitään muutakaan rakennelmia niiltä ei löydy. Jopa ihmisen rakentamat linnunpöntöt on kielletty. Yksityisen luonnonsuojelusäätiön kautta kuka tahansa voi omistaa pienen palan aarniometsää.

- Tämä on ainoa mahdollisuus semmoiselle, jolla itsellään ei ole metsää rauhoitettavaksi.

Saarijärven arvokas metsäalue löytyi paikalliselta asukkalta tulleen vinkin avulla. Suojeltavia luontoalueita ei olekaan aivan helppo löytää.

- Näitä ei ole ja se on niin, että en minäkään möis metsääni, ei se ole itsestään selvää, että metsänomistaja myy metsäänsä. Sitten on semmoisia tapauksia, jotka myy kyllä yhtiölle paljaaksi hakattavaksi, mutta ei myy suojeluun.