Nixonin salaisten nauhojen viimeinen erä annettiin julki

Nixon nauhoitti salaa Valkoisen talon puhelut ja tapaamiset aina siihen saakka, kun Watergate-urkinta paljastui. Tuhansien tuntien nauhoitukset on nyt julkistettu, mutta satojen tuntien keskustelut jäävät edelleen salaisiksi.

Ulkomaat
Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerin Leonid Brezhnevin virallinen vierailu Yhdysvaltoihin 21.6.1973. Leonid Brezhnev ja Yhdysvaltojen presidentti Richard Nixon allekirjoitettuaan ydinasesopimuksen.
AP Graphics Bank

Yhdysvalloissa julkaistiin keskiviikkona viimeinen erä salaa tehtyjä nahoituksia puheluista ja tapaamisista presidentti Richard Nixonin isännöimässä Valkoisessa talossa ja loma-asunnolla Camp Davidissa 1970-luvulla.

Nauhoitukset ovat osoittaneet Nixonin olleen äärimmäisen epäluuloinen mies.

Yhdysvaltain valtionarkistossa on nyt kuultavana kaikkiaan 3 000 tuntia nauhoituksia, joita Nixon teki keskustelukumppaniensa tietämättä helmikuun 1971 ja heinäkuun 1973 välisenä aikana.

Viimeisinä julkaistiin nauhoitukset kolmelta kuukaudelta ennen kuin Nixonin eroon johtanut Watergate-urkintaskandaali tuli julki. Viimeisissä nauhoitetuissa tapaamisissa Nixon muun muassa liennytti Yhdysvaltain Kiinan-suhteita ja neuvotteli ydinaseista Neuvostoliiton kanssa.

Nauhojen lisäksi julkistettiin 140 000 sivua asiakirjoja, muun muassa analyyseja Vietnamin sodasta.

700 tuntia Nixonin nauhoituksia jää kuitenkin edelleen salaisiksi tai vain hyvin harvojen saataville. Perusteeksi kerrotaan kansallinen turvallisuus ja yksityisyyden suojaaminen.

Kennedyt kiinnostivat Nixonia

Aiemmin julkistetut nauhat ovat osoittaneet Nixonin olleen äärimmäisen epäluuloinen mies. Erityisesti Kennedyn perhe oli hänen hampaissaan. Hän muun muassa määräsi seuraamaan Ted Kennedyä siinä toivossa, että tämä jäisi kiinni avioliiton ulkopuolisesta suhteesta.

Nixon erosi elokuussa 1974. Nauhoitukset hän oli lopettanut runsas vuosi aiemmin, kun Watergate-skandaali tuli julki. Tutkimuksissa varmistui, että presidentti oli mukana salaliitossa, jossa urkittiin demokraattisen puolueen puoluetoimistoa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset