1. yle.fi
  2. Uutiset

Nilkkapanta tekee ihmisestä aikataulujen vangin

On hyvin hankala unohtaa oma tilansa ja työskennellä sillä intensiteetillä, mihin on tottunut, totaalikieltäytyjä Elmo Kalvas kuvailee kärsimäänsä valvontarangaistusta.

Kotimaan uutiset
Jalkapanta.
Suomessa on tälläkin hetkellä kolmisenkymmentä ihmistä, jotka kärsivät vankeusrangaistusta kotonaan. Heillä on jalassaan panta, jonka avulla heidän liikkeitään seurataan. Mistä on kysymys ja miten rangaistus toimii? Asiaa Aamu-tv:ssä valottivat rikosseuraamustyöntekijä Almaleena Suomela sekä entinen pantavanki, totaalikieltäytyjä Elmo Kalvas.

Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Elmo Kalvas päätti kieltäytyä kaikesta asevelvollisuusjärjestelmään sisältyvästä palvelusta, myös siviilipalveluksesta. Vankilaan menemisen sijaan hän valitsi pantarangaistuksen.

- Sanotaan, että pannalla henkilö välttäisi vankeuden. Mielestäni pantarangaistuksessa on kuitenkin vankeuden elementtejä. Vankeus vain on erilainen, Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Kalvas kertoo.

Nilkkaan kiinnitettiin sykemittaria muistuttava panta, joka on yhteydessä kotona säilytettävään päätelaitteeseen. Laitteelle kerrotaan pantavangin viikko-ohjelma työ- tai opiskeluaikoineen, harrastuksineen ja saunavuoroineen.

- Se on stressaavaa. Pitää olla minuutilleen oikeassa paikassa. Muuten on vaarassa, että koko homma keskeytyy ja joutuu todennäköisesti ehdottomaan vankeuteen.

Valvontarangaistus muistuttaa kotiarestia. Vähintään kello 21:n ja aamukuuden välinen aika pitää olla kotona. Keskimäärin pantavankeus kestää 44 päivää. Pantavankeja on tällä hetkellä Suomessa kolmattakymmentä.

- On hyvin hankala unohtaa oma tilansa ja työskennellä tai opiskella sillä intensiteetillä, mihin on tottunut.

Panta edellyttää täyttä päihteettömyyttä. Päihdetesti voidaan tehdä milloin vain, eikä sen tekeminen edellytä silminnähtävää päihtymystä. Elämänmuutos on kova varsinkin päihdeongelmaisille, joita huomattava osa pantavangeista on. Elmo Kalvaksen elämänhallinta oli kuitenkin hallussa, joten stressi ei liittynyt vain sääntöjen noudattamiseen.

- Maku siitä, että on tekemisissä byrokratiakoneiston kanssa, on niin vahva, että mieleen tulee asioita, joita ei muuten huomaisi, Kalvas pohtii.

Kalvasta odottaa 2,5 kuukauden ehdoton vankeusrangaistus vankilassa, sillä pantavankeus katkesi kolmen kuukauden kohdalla.

- Rikoin aikatauluja. En ollut keskittynyt niihin juuri silloin. Taisin olla kirjastolla opiskelemassa. En katsonut kelloa vaan luin kirjaa. Huomasin erehdykseni vasta jälkikäteen. Tieto meni kodin laitteelta keskusvalvomolle. Sieltä tuli sitten puhelu.

Lue seuraavaksi