Kiinan kommunistipuolueen nouseva tähti astui oikeuden eteen

Kommunistisen puolueen eliittijäsen on aiheuttanut Kiinassa suurimman poliittisen skandaalin vuosikymmeniin.

Ulkomaat
Bo Xilai lähdössä kansankongressin istuntosalista.
Bo Xilai Kiinan kansankongressin istuntosalissa 9. maaliskuuta 2012.How Hwee Young / EPA

Kiinan entinen ministeri ja kommunistisen puolueen nouseva tähti Bo Xilai on saapunut oikeuden eteen. Bota syytetään korruptiosta, kavalluksesta ja valta-aseman väärinkäytöstä. Hän on kiistänyt osan syyteistä.

Bo oli yksi Kiinan kommunistisen puolueen eliittijäsenistä, mutta väärinkäytösten noustua julkisuuteen hän joutui kommunistisen puolueen epäsuosioon ja hänet erotettiin puolueesta.

Bon oikeudenkäynti on Kiinan poliittisesti herkin oikeustapaus vuosikymmeniin. Juttu on kommunistiselle puolueelle kiusallinen, sillä se on paljastanut Kiinan poliittisen eliitin ylellisen elämäntyylin ja sisäiset poliittiset jakaumat.

- Kiina tekee kaikkensa osoittaakseen, että syytetty saa reilun oikeudenkäynnin, vaikka tosiasiassa uskotaan, että oikeudenkäynnin tuomio on etukäteen sovittu, sanoi Ylen Kaukoidän kirjeenvaihtaja Sari Taussi.

Oikeudenkäynnin odotetaan päättyvän huomenna perjantaina, ja tuomion on määrä tulla syyskuussa.

Jutun taustalla on tapaus, jossa Bon vaimo murhasi brittiläisen liikemiehen marraskuussa 2011. Jutun yhteydessä on tuomiottu Bon vaimon lisäksi Chengdun kaupungin poliisipäällikkö. Uutisoimisto AFP:n mukaan Bon on väitetty poliittisen valtansa avulla peitelleen vaimonsa tekemää murhaa.

Lähteet: AFP, Reuters