Koululaisten kännykkäkiusaaminen on karua kuultavaa: huorittelua ja tappouhkauksia

Kännykkäkiusaajan keinovalikoima ei pääty pilapuheluihin ja loukkaaviin tekstiviesteihin. Monissa tapauksissa kiusaajat ovat muun muassa luoneet tekaistuja Facebook-profiileja tai julkaisseet Youtubessa salaa kuvattuja nöyryyttäviä kännykkävideoita kohteistaan.

Kotimaa
Loukkaava viesti kännykän näytöllä.
Yle

Koululaisten harjoittama kännykkäkiusaaminen voi saada häijyjä piirteitä jo alakoululaisten keskuudessa. Herjaavien tekstiviestien ja pilapuheluiden lisäksi sosiaalinen media on kännykkäkiusaajalle otollinen ympäristö.

Yle Savo kysyi Kuopion, Iisalmen, Siilinjärven ja Varkauden peruskoulujen rehtoreilta kokemuksia koululaisten kännykkäkiusaamisesta. Kyselyyn tuli vastaukset 22 koulusta.

Kolmessa koulussa tapauksia ei ollut tullut vastaan vielä ensimmäistäkään. Kaikissa muissa kouluissa puhelimen käyttöön kiusaamistarkoituksessa törmättiin vähintään satunnaisesti. Selvä enemmistö (14) rehtoreista myös arvioi ilmiön yleistyneen viime vuosina.

Väärän idolin ihannointi saa tylyn tyrmäyksen

Erään kuopiolaisen koulun rehtori kertoo kännykän taipuvan koulukiusaamisen jatkeeksi varsinkin tyttöjen keskuudessa. "Epämuodikkaita tai väärää idolia" ihannoivien tyttöjen pilkkaaminen tekstiviesteillä alkaa hänen mukaansa viidennellä tai viimeistään kuudennella luokalla.

- Kieli on todella rankkaa ("mä tapan sut huora..."), rehtorin vastauksessa sanotaan.

Kouluilta tulleiden vastausten perusteella loukkaavien tekstiviestien lähettely on tuttu ilmiö monissa muissakin kouluissa. Toinen rehtori kertoo törmänneensä tapaukseen, jossa levitykseen lähtivät entisen seurustelukumppanin tekstiviestit.

Niiden lisäksi kiusaajat ovat muun muassa luoneet tekaistuja Facebook-profiileja ja julkaisseet Youtubessa salaa kuvattuja kännykkävideoita.

Koulut puuttuvat usein myös vapaa-ajalla ilmenneisiin tapauksiin

Koulujen on usein hankala puuttua kännykkäkiusaamiseen, koska se tapahtuu yleensä vapaa-ajalla. Useimmat rehtorit kuitenkin kertovat Yle Savon kyselyssä ottaneensa kiusaamistapauksista yhteyttä vanhempiin.

- Vapaa-aikana tapahtunut kiusaaminen toki heijastuu usein myös kouluun ja tämän takia koulu on ollut joissakin tilanteissa selvittelyissä mukana tai tukena, Haapaniemen koulun rehtori Jussi Kukkola kirjoittaa.

Joissakin kouluissa aihe on otettu myös yleisellä tasolla esiin luokassa ja vanhempainilloissa.