1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesärannan ovet aukeavat yleisölle

Pääministerin virka-asuntoon pääsee tutustumaan torstaina osana Helsingin Taiteiden yö-tapahtumaa. Ainutlaatuisella kiertokäynnillä on mahdollisuus tutustua Kesärannan päärakennukseen ja sen pihapiiriin.

Kotimaan uutiset
Pääministerin virka-asunnon julkisivu Meilahdessa Helsingissä.
Juha-Pekka Inkinen/YLE

Kesärantana tunnettu Bjälbo aukeaa torstaina yleisölle. Aikaisemmin tavallisten kansalaisten silmiltä suljettu rakennus avaa ovensa juhlavuoden kunniaksi.

- Kesärannan valmistumisesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 140 vuotta ja päätimme juhlistaa sitä. Näin merkittävää kulttuurihistoriallista rakennusta, joka on edelleen aktiivisessa käytössä, ei ole koskaan aikaisemmin avattu yleisölle, sanoo alivaltiosihteeri Timo Lankinen.

Ohjatulla kiertokäynnillä on mahdollisuus tutustua sekä Kesärannan päärakennukseen että sen pihapiiriin.

- Samalla pääsee myös näkemään kaikki ne merkittävät taideteokset, jotka Kesärantaan on sijoitettu.

Sisälle turvatarkastuksen läpi

Suomen valtiojohdon käytössä olevaan rakennukseen ei marssita noin vain.

- Kysymyksessä on rakennus, joka on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja siellä on merkittävää kulttuuriomaisuutta. Sen vuoksi kaikille vierailijoille suoritetaan turvatarkastus, sanoo Lankinen.

Yleisökierrokselle ei saa ottaa mukaan laukkuja taikka muita kantamuksia, vaan ne jätetään turvatarkastuksen yhteydessä olevaan säilöön.

Ovet avataan yleisölle kello 17.00 ja suljetaan iltayhdeksältä. Kiertokäynnille halajavien kannattaa saapua paikalle ajoissa.

- Me olemme varautuneet siihen, että selvästi yli tuhat ihmistä pääsee sisään. Pyrimme siihen, että kaikki jotka liittyvät turvatarkastusjonoon kello 20 mennessä pääsevät alueelle sisälle, sanoo Lankinen.

Taiteiden yön kunniaksi Kesärannan vieraat saavat nauttia myös musiikista, josta vastaa vibrafonin, kontrabasson ja rumpujen muodostama jazztrio HERD sekä saksofonisti Joakim Berghäll.

Pitkä historia takana

Kesärannan on alkujaan suunnitellut arkkitehti Frans Ludvig Caloniuksen kesähuvilakseen. Valtio hankki Kesärannan venäläisten kenraalikuvernöörien kesäasunnoksi vuonna 1904.

Itsenäisyyden aikana Kesäranta on toiminut Suomen pääministerien virka-asuntona ja siellä pidetään säännöllisesti hallituksen neuvotteluja. Rakennus toimii usein myös pääministerin ja ulkomaisten kollegoiden kohtauspaikkana.

Kesärannan nimi juontaa juurensa 1930-luvun lopulta, jolloin pääministeri Cajander alkoi kutsua ministereitä Kesärantaan keskustelemaan torstaisin pidettävän valtioneuvoston yleisistunnon asioista.

Lue seuraavaksi