NÄKÖKULMA: Olympiakomitean sateenkaarikynnet

Suomen Olympiakomitean linjaus sateenkaarikynsistä on nostattanut valtavan raivon. Syystäkin, toteaa Yle Uutisten kulttuuritoimituksen päällikkö Janne Mällinen

urheilu
Janne Mällinen

Suomen Olympiakomitea kertoi eilen (siirryt toiseen palveluun), että suomalainen urheilija voidaan sulkea Sotsin olympialaisista, jos hän esimerkiksi maalaa kyntensä sateenkaaren värein.

Urheilupomojen linjaus Kansainvälisen Olympiakomitean sääntöjen tulkinnasta nostatti saman tien raivon. Putkisierainlepakot! (siirryt toiseen palveluun) Logaritmin hännänhuiput! Bassibasuukit!

Suomen Olympiakomitea omien sanojensa mukaan johtaa ja kehittää eettisesti kestävää ja kansainväliseen menestykseen tähtäävää suomalaista huippu-urheilua. Sanahelinää.

Komitea joutuu noudattamaan kansainvälisiä olympiasääntöjä, mutta mikä estää vaikuttamasta asioiden tilaan? Eilisen linjauksen valossa näyttää siltä, että komitealle on ihan sama millaisissa demokratioissa kisoja pidetään ja kaikki meidän arvojamme vastaan sotivat ongelmat vaietaan.

Suomen perustuslain (siirryt toiseen palveluun) mukaan jokaisella on oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Kisakilpailjoita tämä ei ilmeisesti koske, eikä tämä komiteaa kiinnostakaan.

Hiihtäkää, juoskaa ja hypätkää tytöt ja pojat vain pidemmälle ja korkeammalle! Me tädit ja sedät suometumme sillä välin täällä vip-aitiossa.

Yritysyhteistyökumppanit ovat toivottavasti kiinnostuneita Olympiakomitean ihmisoikeuskäsityksistä. Olympiakomitea saa jopa 2/3 rahoituksestaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoimista rahoista. Ministeriönkin sateenkaarilippu taitaa jo tänään läpsähtää olympiakomitean puheenjohtajan kasvoille.