Karjalainen: Urheilu on tasa-arvoista, vaikkei kannanottoja julisteta kisakentällä

Suomen Olympiakomitean hallituksen jäsen Olli-Pekka Karjalainen hyväksyy Kansainvälisen Olympiakomitean linjanvedon urheilijoiden poliittisten demonstraatioiden suhteen. Poliittiset kannanotot eivät kuulu kisakentälle, mutta tasa-arvosta huolehditaan urheilun sisällä, muistuttaa Karjalainen.

Kuva: YLE

Suomen Olympiakomitean jäsen ja huippu-urheilija Olli-Pekka Karjalainen hyväksyy Kansainvälisen Olympiakomitean linjauksen urheilijoiden poliittisten kannanottojen välttämisestä.

– Mikäli olympialiike olisi lähtenyt mukaan näihin poliittisiin demonstraatioihin, olisi se vaarantanut koko liikkeen olemassaolon monta kertaa historian aikana. Toisaalta olympialiike myös mahdollistaa sen, että erinäisistä asioista keskustellaan julkisuudessa, mikä on hyvä asia, Karjalainen toteaa.

– Kansainvälisen Olympiakomitean linja on se, että pidättäydytään poliittisista kannanotoista, ja tätä me seuraamme. Kisoihin osallistuva urheilija tai huoltaja allekirjoittaa akkreditointisopimuksen, jossa hyväksytään tämä kohta, jotta voidaan osallistua kisoihin. Me emme jaa sanktioita sääntörikkomuksista - sen tekee Kansainvälinen Olympiakomitea, ja sen pillin mukaan me tanssimme.

Tasa-arvosta huolehditaan urheilun sisällä

Olli-Pekka Karjalainen painottaa urheilun sisällä vallitsevaa tasa-arvoa.

– Myös Kansainvälinen Olympiakomitea on sanonut, että urheilun sisällä ei hyväksytä tasa-arvoloukkauksia. Urheilu pitää siis huolen siitä, mitä sisällä tapahtuu, ja poliitikot ottavat kantaa muihin asioihin.

Suomen Olympiakomitean hallitus keskusteli keskiviikkona Venäjän ihmisioikeustilanteesta ja Olympiakomitean suhtautumisesta siihen. Tiedotteessaan hallitus toteaa, että urheilu on ihmisoikeus, joka kuuluu yhdenvertaisesti kaikille maailman ihmisille etniseen taustaan, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntaukseen katsomatta.