1. yle.fi
  2. Uutiset

Arno Carlsted menehtyi - legenda Käpy selän alla elokuvan takaa

Hämeenlinnalainen taustavaikuttaja Arno Carlstedt menehtyi maanantaina. Vuonna 2009 ilmestyi AC – Takapirujen kuningas muistelmateos. Se tarjosi sisäpiirikuvaa 60-luvun suomalaisista elokuvista, vakoilusta ja viihde-elämästä. Carlstedt oli tuottamassa mm. elokuvaa Käpy selän alla. Vanhan ajan herrasmies Arno Carlstedt oli kuollessaan 86-vuotias.

kulttuuri
Arno Carlstedt viihtyy aina kameroiden tuntumassa.YLE / Kari Mustonen

Hämeenlinnan kulttuuri- ja viihde-elämässä vaikuttanut, herrasmiehenä tunnettu Carlstedt oli ollut maanantaina vielä kävelyllä. Kuolinsyyksi kerrottiin äkillinen keuhkokuume.

Kimmo Miettisen vuonna 2009 kirjoittama teos AC – Takapirujen kuningas kertoi, miten populaarikulttuurin suuri tuntematon, Arno Carlstedt, väijyi vakoojia Valpon laskuun jatkosodan aikaisessa Helsingissä, toimi vuosikymmeniä T. J. Särkän, Matti Kassilan, Mikko Niskasen, Teuvo Tulion ja Jörn Donnerin kaltaisten elokuvalegendojen luotettuna miehenä, pakeni puna-armeijaa Prahassa keväällä 1968, järjesti Suomen ensimmäisen heavyfestivaalin, Giants of Rock, Hämeenlinnaan 1987 sekä hoiti Remun keikkaelämää 1990-luvulla.

Hän antoi virran kuljettaa

Hämeenlinnalainen kirjailija Kimmo Miettinen luonnehtii Arno Carlstedia:

- Arnossa oli sellaista surffailijaa. Hän antoi virran kuljettaa, oli avoin kaikelle, antautui sille ja teki sitten sen mitä piti tehdä, huolellisesti ja lojaalisti. Maailma menetti hänessä herrasmiehen ja esikuvan.

Vuonna 1990 tehdyssä radiohaastattelussa Arno Carlstedt totesi itse elokuvaurastaan:

- Joskus vuonna 1949-50 Matti Kassila, Aarne Tarkas, Osmo Harkimo olivat kirjakaupassani vakituisina asiakkaina. Pojat suunnittelivat elokuvaa Lapissa. Se sai sitten Suomen ensimmäisen kansainvälisen palkinnon Cannesissa eli sehän oli Valkoinen peura. Olin pienellä rahasummalla mukana ja siitä se lähti. Suomen filmiteollisuus oli 50-luvulla täydellinen filmitehdas. Aamulla piti nousta neljältä ja lähteä herättämään näyttelijättäriä.

Kansallisfilmografian mukaan Arno Carlstedt on osallistunut yhteensä 35 elokuvan tekemiseen. Joukossa Puupääelokuvat, Tuntematon sotilas, Jörn Donnerin elokuvat, Komisario Palmu elokuvat, Niskasen elokuvat. Ja hän teki myös lukuisia mainoselokuvia. Esimerkiksi Sidoste sukka mainoksessa (1990), jossa koira vetää sukkaa, ääni oli yhä Carlstedtin vanhasta mainoksesta.

Vietiin neljä nuorta mäntykankaalle

Tänä kesänä Yle Teema näytti Rakastan sarjassa elokuvan Käpy selän alla. Koko elokuva oli Arno Carlstedtin oma idea, johon Mikko Niskanen tarttui. Tuosta elokuvasta Carlstedt sai tuottaja-Jussin. Elokuva on kulttielokuvan maineessa, koska sen katsottiin kuvastavan 1960-luvun nuorison asenteita erittäin terävästi.

- Se oli minun ideani: viedä neljä nuorta mäntykankaalle ja tehdä niiden kanssa moderni elokuva ja jotenkin me siinä onnistuttiin. Tosin elokuvan nimi oli muille shokeeraava, halusivat muuttaa sen, mutta pidin pintani - Käpy selän alla. Olen aina viihtynyt nuorten ihmisten kanssa, Arno Carlstedt kertoi vuonna 1990.

Arno Carlstedtin muistot olivat ainutlaatuisia suomalaisen elokuvateollisuuden kulisseista, kulttuurivaikuttajista ja rokkareiden takahuoneista. Kulttuurielämän jättiläisiä vilisevä AC – Takapirujen kuningas kuvasi rohkeasti Suomen Filmiteollisuuden toimintaa kameran toiselta puolelta ja kertoi sisäpiirin näkökulmasta, millaisessa ulkopuolisten paineiden ristiaallokossa varhainen kotimainen populaarikulttuuri syntyi. Tässä kaikessa Arno Carlstedt ehti olla mukana.

Lue seuraavaksi