Arhinmäki arvostelee Olympiakomitean sateenkaarikynsi-kieltoa

Urheiluministeri sanoi MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa, että olympialiikkeen pitäisi puolustaa sananvapautta, eikä rajoittaa sitä.

urheilu

Urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) arvostelee voimakkaasti Olympiakomitean päätöstä kieltää urheilijoita maalaamasta kynsiään sateenkaaren väreihin Sotšin olympialaisissa. Arhinmäki huomauttaa, että olympialiikkeen henkeen ei kuulu urheilijoiden ilmaisun- ja sananvapauden rajoittaminen.

- Jos ajatellaan koko olympialiikkeen lähtökohtia, niin siinähän pitäisi nimenomaan puolustaa sitä, että huolehditaan ihmisoikeuksista, huolehditaan vähemmistöjen oikeuksista, hän sanoi MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Arhinmäki sanoi pitävänsä ehkä kaikkien aikojen hienoimpana urheilukuvana vuoden 1968 olympialaisten kuvaa, jossa puolustetaan nyrkit pystyssä mustien oikeuksia.

- Miten se on meille kaikille syöpynyt verkkokalvolle, miten tärkeä se on. Niin nyt tämäntyyppistä toimintaa pidetäänkin huonona, hän sanoi.

Arhinmäen mielestä olympialaisten boikotoiminen ei olisi oikea ratkaisu, vaan nyt pitäisi keskustella esimerkiksi päämiesten osallistumisesta ja kannanotoista sekä esimerkiksi sponsorien suhtautumisesta asiaan.

- Ihmisoikeudet on sellainen asia, jonka pitäisi olla kaikkien yhteinen, kaikkien niitä pitäisi puolustaa, hän sanoi.