1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Satakiloinen lemmikkisika muutti nukkumaan lastensänkyyn

Maaninkalaisen Tiina Pitkäsen kesäkurpitsan kokoisena hankkimasta mikropossusta on kasvanut lähes satakiloinen. Samalla omistaja joutui etsimään lemmikilleen uuden sängyn nettikirpparilta.

Eino-Olavi tykkää ottaa rennosti.
Lemmikkipossu Eino-Olavi muutti nukkumaan lastensänkyyn. Eino-possua ja omistaja Tiina Pitkästä kävi jututtamassa toimittaja Anu Myllärinen.

Kun hankkii pienen porsaan heräteostoksena, seuraukset saattavat olla yllättävät. Tiina Pitkäsen puoliso ihmetteli pari vuotta sitten, mikä pieni ja harmaa juoksee pitkin pihaa.

- Mies kysyi, että onko meillä sika. Sanoin, että ei se tuosta paljoa enää kasva. Ja silloin Eino oli pienen kesäkurpitsan kokoinen, Pitkänen kertoo.

Toisin kävi. Mikropossuksi rekisteröidyn Einon painoksi on arvuuteltu 80–95 kiloa. Sille massalle metrin levyinen koiran peti ei enää riittänyt.

- Eino alkoi olla kuin sardiini säilykepurkissa, kärsä oli aamulla rullalla ja nouseminenkin hankalaa.

Eino alkoi olla kuin sardiini säilykepurkissa, kärsä oli aamulla rullalla ja nouseminenkin hankalaa.

Tiina Pitkänen

Niinpä Pitkänen laittoi ilmoituksen, jossa haettiin tukevaa lasten sänkyä possulle. Nyt Einolla on oma pesä, johon käpertyä yöunille. Joka ilta täsmälleen samaan aikaan kahdeksalta.

- Eino hermostuu, jos aikataulut eivät pidä. Possu rakastaa rutiineja ja tuskastuu, jos hommat eivät toimi.

Marjastava sika herättää hilpeyttä

Einon valtakuntaa on vanha tallirakennus, jonka possuherra itse valitsi päämajakseen. Muutoin Eino saa vaeltaa vapaasti maalaistalon pihapiirissä ja sisätiloissa. Tavallisesti Eino ei lähde puolta kilometriä kauemmaksi kotoa. Kuitenkin, jos perhe lähtee kalaan, Eino odottaa rannalla. Emännän mennessä marjaan on Eino kaverina syömässä puskista.

- Lenkillekin Eino lähtee mukaan, tosin saattaa kääntyä puolivälissä takaisin. Eino on hyvin sosiaalinen ja haluaa osallistua omalla mykällä tavallaan asioihin, Pitkänen selittää.

Paikalliset kylän ihmiset tietävät jo sian läsnäolon, mutta vieraammat hieraisevat usein silmiään Einon nähdessään.

- Kyllä se herättää usein hilpeyttä, että onko sinulla oikeasti sika mukana marjametsällä, Pitkänen naurahtaa ja Eino tyytyy röhkimään.

Joskus on jopa pohdittu, koskevatko sikojakin kiinnipitämissäännöt, kuten koiria.

Koko perheen pikkupekoni ja juhlarulla

Kun ilmassa on riidan tynkää tai erimielisyyksiä, Einoa ahdistaa. Tunnepuntarina toimiva sika ei siedä kiivasta sananvaihtoa, vaan poistuu paikala, kun tilanne kuumenee liikaa.

- Eino on oikea herkkis ja rauhaa rakastava, Pitkänen kertoo.

Sika osaa olla myös itsepäinen. Sitä voi olla vaikea lahjoa, vaikka Eino rakastaakin maharapsutuksia, karamellejä ja huomiota. Viisas eläin punnitsee tarkkaan, kannattaako vaihtokauppaan lähteä mukaan.

- Sika tekee, jos se kokee, että siitä voi saada hyötyä. Se punnitsee tarkkaan, kannattaako ottaa ruisleipä vai saisiko jotain parempaa.

Vaikka possu on tärkeä koko perheelle, joulupöydässä syödään kinkkua. Joulupäivänä ystäville ja tuttaville laitetaan kuva, jossa Eino poseeraa omena suussa uunin edessä.

- Mutta kyllä Eino meidän kaikkien rakas on. Ja rakkaalla lapsella on monta nimeä, kuten pikkupekoni ja juhlarulla, naurahtaa Tiina Pitkänen lemmikistään, pilkettä silmäkulmassa.