Mummon perintökoruista saattaa tulla saajalleen rasite

Korun arvo ja hinta ovat kaksi eri asia, sanoo gemmologi Risto Kangasniemi. Perintökorusta voi saada sitä uudistamalla omaan makuun sopivan korun. Romukultaan hukkuu paljon arvokkaitakin koruja.

Kotimaa
Kultaseppä tutkii sormusten istutuksia
Liisa Leinonen / Yle

Korun arvo on sekoitus tunnearvoa ja leimoja. Tunnearvon määrittelee jokainen itse, mutta leimat kertovat esimerkiksi korun iän.

Perintökorut ovat vanhoja ja tunnearvoltaan merkittäviä, mutta eivät ulkonäkönsä puolesta aina vastaa uuden omistajan mieltymyksiä. Näin syntyy laatikon pohjalla lojuvia korukasoja, joiden muuttaminen rahaksi alkaa houkuttaa.

Joskus on kuitenkin syytä istahtaa alas ja miettiä, haluaisiko antaa korulle vielä uuden elämän viemällä sen uudistettavaksi kultasepälle.

- Romukullan sulatus- ja kierrätystoiminta on ylikuumentunut. Buumin mukana menee tuhottavaksi paljon arvokkaita koruja, sanoo gemmologi Risto Kangasniemi.

Hinta ei ole korun arvo

Korua voidaan uudistaa upottamalla siihen esimerkiksi timantteja. Näin korun arvokkaat leimat jäävät näkyviin, ja sen historia säilyy.

- Joskus käy ihan sääliksi, että arvokkaita vanhoja koruja menee muutaman satasen hintaan sulatettavaksi.

Risto Kangasniemi

Korulla on sekä hinta, mutta sillä on myös arvo. Ne eivät ole sama asia. Kymppien tai satasien saaminen sulattamolta ei korvaa tunnearvoa, joka erityisesti perintökoruissa on olemassa.

- Joskus käy ihan sääliksi, että arvokkaita vanhoja koruja menee muutaman satasen hintaan sulatettavaksi, sanoo Risto Kangasniemi.

Likainen timantti ei hehku

Etenkin vihkisormus joutuu vuosien saatossa sormessa kovaan kulutukseen. Sitä kolhitaan ja naarmutetaan päivittäin, ja kulta pehmeänä jalometallina menettää jurmujen myötä loistettaan. Myös mahdollisten timanttien istutuskynnet kuluvat käytössä.

- Kun sormus jää kiinni vaatteisiin, on syytä käydä näyttämässä sormusta kultasepällä.

Risto Kangasniemi

- Kun sormus jää kiinni esimerkiksi villapaitaan, on syytä käyttää sitä näytillä kultasepällä, sanoo Kangasniemi.

Myös timanttien istutuksiin uppoaa ajan saatossa likaa. Se kerää bakteereja, ja saattaa aiheuttaa herkimmille iho-oireita. Timanttien hehku ja loisto himmenee, kun valo ei pääse taittumaan likaisessa istutuksessa oikealla tavalla.

Timantti-istutusten kunto on hyvä tarkistuttaa myös siksi, että timantti kultaa kovempana aineena nakertaa kultaisista istutuskynsistä itselleen koloa.

- Timantin liikkumista ei itse usein huomaa, koska puhutaan millin sadasosien liikkeestä, mutta se riittää koska kyseessä ovat korut. Vasta pudonneen timantin huomaa, ja sitä on vaikea enää löytää uudelleen, sanoo Kangasniemi.