1. yle.fi
  2. Uutiset

Sadonkorjuuaika nostaa maasta mutanttiperunoita

Perunasadon korjaaminen on parhaillaan käynnissä. Joskus maan mullista nousee myös varsin omalaatuisen näköisiä juureksia. Taustalla saattavat olla äkilliset muutokset säätiloissa.

Kotimaan uutiset
Oudon muotoinen, iso nicola -lajin peruna Mirja Sunisen perunapellolta Lappeenrannan Lyytikkälästä elokuussa 2013. Koko vertailuna vieressä tikkuaski.
Yle / Heli Mälkiä

Monen perunankasvattajan koppaan saattaa loppukesän sadonkorjuussa nousta varsin eriskummallisia perunoita. Tasaisen pyöreän muodon sijaan perunalla voi olla liki ihmisraajan kaltaiset ulokkeet. Perunat voivat olla myös monen perunan yhteenliittymiä ja monisakaraisia möhkäleitä.

Eino Heinola ProAgria Etelä-Suomesta kertoo, että epämuodostumien syyt saattavat löytyä säätiloista.

- Nopeat säätilojen vaihtelut saattavat ärsyttää perunan kasvamaan poikkeavalla tavalla. Jos esimerkiksi hellekausi vaihtuu nopeasti kylmään ja sateeseen saattaa näin käydä, Heinola kertoo.

"Pikkupoikaperunat" hyviä syötäväksi

Myös kasvun esteet saattavat pakottaa perunan kasvamaan mutkalle.

- Joskus kasvulla saattaa olla mekaanisia esteitä ja niiden seurauksena saattaa kasvaa vaikkapa pikkupojan muotoisia perunoita, Heinola kertoo.

Kasvintuotannon huippuosaaja Eino Heinola muistuttaa kuitenkin, että myös erikoisesti muodostuneet perunat ovat useimmiten vallan hyviä syötäväksi.

Lue seuraavaksi