Kontakti ja taktikointi kiehtovat naisia roller derbyssä

Roller derby on yhä pääasiassa naisten laji, vaikka muutama miesten joukkuekin on Suomeen syntynyt. Lajissa viehättävät vauhti ja kontaktinotto yhdistettynä strategiseen ajatteluun ja taktikointiin. Mustelmia pelkäävän laji roller derby ei ole, mutta liikuntaa siinä saa koko kehon mitalla.

urheilu
Rullaluistimia jaloissa
YLE / Henna Kujala

Kalajokilaaksoon vastikään perustetun Riverdale Rollersin varapuheenjohtaja Karoliina Vaararinne kuuli lajista muutama vuosi sitten opiskelupaikkakunnallaan. Lajin monipuolisuus ja strategian ja vauhdin yhdistelmä kiehtoivat.

Mutta miksi lajiin lankeavat pääasiassa juuri naiset?

Ehkä tämä on naisille tapa päästä irrottelemaan urheilun parissa.

Karoliina Vaararinne

– Ehkä tämä on naisille tapa päästä irrottelemaan urheilun parissa, pohtii Vaararinne.

Roller derbyä pelataan amerikkalaisista elokuvista tutuilla vanhanaikaisilla rullaluistimilla, joissa rullat ovat pareittain. Ne ovat oman kehon lisäksi ainoat tarvittavat pelivälineet. Suojia sen sijaan tarvitaan runsaasti hammassuojia ja erikoisvahvaa kypärää myöten.

Ovaalilla kentällä taistelee kerrallaan kaksi viisihenkistä joukkuetta. Molemmilla puolilla on jammeri ja neljä blokkeria. Jammereiden tehtävä on päästä vastapuolen blokkerin ohi, ja pisteitä kertyy sen mukaan, kuinka monesta tämä pääsee ohi. Toimitsijoita laji vaatii paljon, sillä tuomareita tarvitaan eri tilanteisiin ja lisäksi kummallekin jammerille omansa.

Raskas laji vaatii kaatumistaidonkin

Fyysinen laji vaatii paljon, ja harjoitteluun kuuluukin rullaluistelun lisäksi juoksua ja lihastreeniä. Kesän aikana Kalajokilaaksossa on harjoiteltu paljon myös oikeaa kaatumista ja turvallista nousemista. Taito tulee tarpeeseen:

Ainakin harjoituksissa könytään ihan joka kerta.

Karoliina Vaararinne

– Ainakin harjoituksissa könytään ihan joka kerta, mutta vielä ei mitään pahempaa ole saatu aikaan. Mutta ihan aina könytään, nauraa Karoliina Vaararinne

Ottelu muodostuu kahdesta puolen tunnin pätkästä, jotka taas koostuvat kahden minuutin eristä ja puolen minuutin tauosta erien välillä.

– Se on aika raskastakin liikuntaa, mutta on se niin mukavaaa, ettei aina huomaa edes, että on tullut harrastettua muutama tunti putkeen!

Suomen ensimmäinen roller derby -seura perustettiin Helsinkiin vuonna 2009. Maasta löytyy nykyään jo muutama miesten joukkuekin. Naiset pelaavat roller derbyssä Suomi Cupia, jonne Riverdale Rollerskin toivoo pääsevänsä vuonna 2015. Ensi keväänä tarkoitus on on järjestää Pohjola Cup, jossa pelaisivat joukkueet Jyväskylästä pohjoiseen.