1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Hamstraajien koteihin pakkotyhjennyksiä – aiheuttavat paloturvallisuusriskin

Vuosittain ilmenee tapauksia, joissa koti on niin täynnä tavaraa, että pelastusviranomainen puuttuu asiaan. Jos irtaimiston vähentämiseen ei suostu, työ voidaan teettää ulkopuolisella.

ilmiöt
Jätesäkki täynnä tavaraa
Pelastusarmeijan saamista lahjoistusäkeistä voi löytyä mitä tahansa.YLE / Outi Pukkila

Kotiinsa tavaraa haaliva ei ehkä tule ajatelleeksi, että omaisuus voi aiheuttaa paloturvallisuusriskin.

Pelastusviranomaiset joutuvat melko usein puuttumaan tapauksiin, joissa asunnosta on tullut tavaravuorten vuoksi vaarallisia. Puutteet havainnut palotarkastaja laatii asiasta pöytäkirjan ja määrittää, mihin aikaan mennessä asunnon oltava tyhjä liiasta tavarasta.

Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kerrotaan, että tapauksia tulee vastaan tarkastuskäynneillä noin kerran kuussa.

Asunnoille on määritelty palokuorma, joka tarkoittaa asunnossa tai talossa säilytettävän tavaran määrää. Jos palokuorma ylittyy, tulipalon riski kasvaa.

- Toinen tärkeä seikka on se, että kun tavaraa alkaa olla niin paljon, ettei asunnossa enää mahdu liikkumaan, sekin on vaaraksi asukkaalle. Vaaratilanteessa asunnosta pitää pystyä poistumaan nopeasti, sanoo paloinsinööri Marjo Oksanen.

Jos irtaimiston vähentäminen ei onnistu kehotuksista huolimatta, pelastusviranomainen voi asettaa uhkasakon tai teetättää työn ulkopuolisella, jolloin lasku toimitetaan asukkaalle.

- Näin äärimmäisiin keinoihin ei Päijät-Hämeessä ole vielä tarvinut turvautua vaan ihmiset ovat luopuneet tavaroistaan määräajassa, kertoo paloinsinööri Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Omaiset ilmoittavat tavaraongelmasta

Paloinsinööri Oksasen mukaan kerrostalohamsterit paljastuvat usein esimerkiksi silloin, kun huoltomies menee huoltamaan lämpöpattereita ja raportoi ongelmasta eteenpäin.

Pientaloissa muhivat hamstrausongelmat tulevat esille palotarkastusten yhteydessä. Viranomaiset saavat yhteydenottoja myös huolestuneilta omaisilta.

Ei tämä vielä ole kauhean suuri ongelma, mutta sen verran yleinen, että olemme joutuneet kiinnittämään siihen huomiota.

Marjo Oksanen

Amerikkalaisessa tosi-tv-sarjassa massiivisen tavaramäärän keskellä eläville hamstraajille tarjotaan jopa asiantuntijoiden apua. Vastaavaa on myös Suomessa.

- Ei tämä vielä ole kauhean suuri ongelma, mutta sen verran yleinen, että olemme joutuneet kiinnittämään siihen huomiota, kertoo Oksanen.

Sellaisia tapauksia, joissa asunnon tyhjentäminen jouduttaisiin tekemään viranomaisvoimin, tulee vastaan harvoin.

- Äärimmäisen vaikeissa tapauksissa olemme tehneet yhteistyötä sosiaaliviranomaisten kanssa, jolloin olemme yhdessä miettineet ratkaisua tavaraongelmaan. Silloin on ollut kyse sairaudesta. Omistaja ei yksinkertaisesti ole kyennyt luopumaan mistään, sanoo Oksanen.

Lue seuraavaksi