Saari liitettiin luvatta mantereeseen Enossa

Joensuun Enossa on tapahtunut erikoinen vesioikeudellinen rikkomus. Pielisen eteläosassa, Haapalahdessa sijaitseva noin 25 ha:n Eteissaari on liitetty maantäytöllä luvatta kiinni mantereeseen tieyhteydessä olevaan Laukkalansaareen. Aiemmin Eteissaaren Laukkalansaaren välillä oli muutaman metrin levyinen veneuoma ja nostettava siltakansi.

luonto
Kotasalmi Joensuun Enossa
Kotasalmi Joensuun Enossa.Yle

Haapalahdella, Joensuun Enossa sijaitsevan Eteissaaren ja manteereeseen yhteydessä olevan Laukkalansaaren välinen Kotasalmi on täytetty soralla ja siten estetty veden virtaaminen salmessa. Leveydeltään noin 2,5 metrin salmeen on maanantain ja tiistain välisenä aikana ajettu soraa arviolta puolisentoista metriä. Sorapenkereelle on ollut pysäköitynä ajoneuvo.

Poliisi tutkii tapausta hallinnan loukkauksena, ympäristörikkomuksena, sekä vahingontekona.

Ilmoituksen tutkittavasta rikkomuksesta poliisille ja ympäristöviranomaiselle teki paikallinen asukas.

Kotasalmi on vanhastaan ollut riittävän vesitilanteen aikaan veneiden kulkuväylä. Salmen ylitse on Eteissaareen päässyt nostettavaa siltakantta pitkin. Salmessa ei ole tällä hetkellä lupaa pysyvälle sillalle. Nyt sillalle voisi anoa lupaa, sillä aiemmin metsätaloussaarena ollut saari on nykyisin myös asuinkäytössä.

Kotasalmi on aiemminkin ollut täytettynä, mutta se on myöhemmin avattu. Salmi yhdistää Pielisen vesiin yhteydessä olevan Pienilammen ja Kesälammen toisiinsa.