1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sormesi verillä pitää sinun tyrnisi poimiman

Kokkolalaisen Jorma Sorvalan tyrnisato jää tänä vuonna puoleen viimevuotisesta. Poimimisesta se ei tee yhtään nopeampaa, sillä oranssin herkun parissa saa varautua piikkeihin. Ne katkeilevat oksista sormiin, mutta tulevat aikanaan uloskin, lohduttaa kokenut tyrninviljelijä.

Kuva: YLE / Raila Paavola

Tyrni on arvokas ja vitamiinipitoinen marja, mutta vaikea poimia. Jokaisessa oksassa on 3-5 piikkiä, joten poimininen on hidasta

– Siinä tulee kaikki henkiystävät kutsuttua kyllä apuun välillä. Ja tuttavat ja kylän naisväkikin, kun piikki pistää, nauraa Sorvala.

Siinä tulee kaikki henkiystävät kutsuttua kyllä apuun välillä

Jorma Sorvala

Piikki on kuiva ja katkeaa helposti. Se jää sormeen - ja saa siellä ollakin: muutaman päivän päästä piikki kyllä lykkää itsensä ulos. Tulehtuvat piikit Sorvala poistaa.

Piikitön lajike ei pärjännyt

Tyrnilajikkeissa on eroja, toisissa piikkejä on vähemmän tai ei peräti ollenkaan. Aikanaan Sorvalalla oli piikittömiäkin pensaita, mutta ne eivät viihtyneet näillä leveysasteilla.

– Kyllä harmitti aivan valtavasti. Kun niitä pystyi halaamaan niin kuin morsianta eikä tullut piikkejä.

Sorvalalla on kokemusta toisenlaisestakin halauksesta. kerran hän nappasi ajattelematta kaverin lapiolla kaivaman pensaan otteeseensa.

Neljä tuntia vanha emäntä nypläsi mahasta ja joka puolelta piikkejä pois

Jorma Sorvala

– Semmoisen neljä tuntia vanha emäntä nypläsi mahasta ja joka puolelta piikkejä pois.

Tyrnisato jää Jorma Sorvalalla tänä vuonna puoleen viimevuotisesta. Viime syksynä pensaisiin jäi paljon marjaa, mistä luonto nyt rankaisee. Kastelukin jäi vähiin, ja se näkyy majojen koossa.