1. yle.fi
  2. Uutiset

Vesikasvit auttavat varautumaan ydinsäteilyvuotoon

Järvien vesikasvit ennustavat, miten mahdollinen säteilyvuoto vaikuttaisi Olkiluodon ympäristöön tulevaisuudessa. Ydinjätteiden loppusijoitusluolaa Olkiluotoon rakentava Posiva tekee parhaillaan vesikasvitutkimuksia Pomarkun Kivijärvellä ja Poosjärvellä.

Kotimaan uutiset
Vene Pomarkun Poosjärvellä
Kati Rantala / Yle

Kuulostaisiko hullulta, jos joku sanoisi että Olkiluodon ympäristö on tulevaisudessa täynnä järviä eikä aavasta merestä ole tietoakaan. Tutkijoiden mukaan totta se on, tosin järvimaisemaa saadaan Olkiluodossa odottaa vielä tovi.

- Siinä puhutaan tuhansista vuosista. Kun maan kohoaminen jatkuu, meri siirtyy aina kauemmas. Tämän vuoksi merenlahden poukamat muodostuvat mielellään järviksi, kertoo Geologi Tuomas Pere Posivasta.

Vesikasvit kertovat nuklidien etenemisen

Koska maa kohoaa jatkuvasti Pohjanlahdella, myös Olkiluotoon muodostuu todennäköisesti Pomarkun Poosjärven ja Kivijärven kaltaisia järviä.

Olkiluotoon ydinjätteen loppusijoituspaikkaa rakentava Posiva hyödyntääkin nyt Kivijärvellä ja Poosjärvellä mahdollisuutta tutkia, miten Olkiluodon ekosysteemi toimii tuhansien vuosien päästä.

Tämä on tavallaan varautumista sen varalta, että jostain kumman syystä Posivan maanalaisesta loppusijoituspaikasta tai kapselointilaitoksesta pääsisi nuklideita ympäristöön

Geologi Tuomas Pere Posivasta

- Tällä voidaan mallintaa sitä, miten radionuklidit kulkeutuvat ja kerääntyvät luonnossa. Tämä on tavallaan varautumista sen varalta, että jostain kumman syystä Posivan maanalaisesta loppusijoituspaikasta tai kapselointilaitoksesta pääsisi nuklideita ympäristöön ja ihmisten ilmoille, Pere sanoo.

- Näiden näytteenottojen avulla pystymme määrittämään esimerkiksi siirtokertoimia, joiden perusteella voidaan katsoa, miten nuklidit kulkeutuvat eri eliöihin ja mikä määrä on ihmisille haitallinen.

Geologille kelpaa kaikki

Vesikasvi- ja järvivesinäytteitä on kerätään sekä rantakaislikossa rämpien, että sukeltamalla.

- Me keräämme täällä käytännössä kutakuinkin kaikkia kasveja, joita esiintyy tässä järvellä. Esimerkiksi ulpukkaa ja uistinvitaa. Myös ruovikoista otetaan näytteitä, geologi Tuomas Pere luettelee.

Lue seuraavaksi