Janne Ahonen treenaa kovempaa kuin koskaan

Janne Ahonen hamuaa takaisin mäkihypyn huipulle. Uransa toista paluuta hyppäämisen pariin tekevä mäkikotka vakuuttaa olevansa huippukunnossa kauden käynnistyessä.

urheilu
Janne Ahonen.
Hanski Kinnunen / Yle

Lahden Urheilukeskuksen punttisalilla käy kova ähinä ja puhina. Suomalaiset mäkimiehet nostelevat vuorotellen raskaita painoja. Nuorten mäkitoivojen joukossa on myös 36-vuotias mäkikotka, Janne Ahonen.

Rauta on kevyttä, kun Ahonen polkaisee jalkaprässissä valmentaja Ari Saukon asettamat painot ylös. Mäkihypyn kärkijoukkoon takaisin pyrkivän mäkilegendan voimaharjoitteluun on kiinnitettyä erityisesti huomiota, mikä on näkynyt myös testeissä. Reiteen on tullut lisää ruutia.

- Voimaharjoituksia on tehty aina, mutta nyt siihen on paneuduttu aiempaa enemmän. Hyppytekniikkaa pitää vielä pitää nipussa ja hieman parantaakin, Ahonen analysoi.

Ahonen on osoittanut lupaavia otteita mäkihypyn kesä-GP:n kilpailuissa. Ahosen mukaan hyppytekniikka on vielä hakusessa, mutta suunta kuitenkin oikea.

- Olen tyytyväinen tämän hetkiseen kuntooni. En kuitenkaan ole vielä lähelläkään, sitä mihin kokoajan pyrin pääseväni. Hyppy ja tekniikka ei ole vielä missään mallissa, mutta ei ole vielä tarkoituskaan. Hyppy on kuitenkin hyvällä tasolla.

Olympiamitali motivoi

Ahonen kypsytteli paluutaan mäkihyppääjäksi pitkään. Mäkikotka testasi hyppyjä jo ennen paluuilmoitustaan ja tietää, etteivät mäkihyppytaidot ole kadonneet mihinkään. Lahtelaishyppääjän motiiveja on spekuloitu julkisuudessa runsaasti, mutta Ahoselle itselleen, syy on ollut selvä alusta lähtien

- Ei minulla ole muuta motiivia kuin, että haluan taas hypätä, ja olla jälleen maailman huipulla. Se on ainoa asia, joka minua motivoi, Ahonen toteaa.

Ahonen lähtee yrittämään nyt jo uransa toista paluuta. Ensimmäinen paluu ei sujunut mäkimieheltä kovin voitokkaasti, mutta nyt motivaatiota pitää yllä Sotshin olympialaiset. Ahonen on kahminut urallaan hurjasti mitaleja, muun muassa kaksi mm-kultaa ja kaksi olympiahopeaa joukkuemäestä. Henkilökohtainen olympiamitali kuitenkin vielä uupuu mäkilegendan palkintokaapista.

- Olen saanut ruksia yli runsaasti asioita elämän toivelistalta, mutta henkilökohtainen olympiamitali on vielä ruksimatta yli. Tämän talven jälkeen voidaan sitten katsoa, puuttuuko se sieltä edelleen. Menestymisen ja olympiamitalin eteen tehdään töitä, Ahonen vakuuttaa.

Micon kanssa mäkeen

Hiihdon MM-kisat järjestetään vuonna 2017 Ahosen kotikaupungissa, Lahdessa. Ahonen itse ei kuitenkaan vielä halua siirtää ajatustaan kotikisoihin. Kisojen aikaan mäkikotka olisi jo 40-vuotias.

- Onhan se täysin mahdollista, mutta nyt keskityn kuitenkin täysin harjoitteluun ja panostan tulevaan kauteen.

Julkisuudessa on heitetty ilmoille myös kahden Ahosen osallistumisesta kotikisoihin. Janne Ahosen 11-vuotias poika Mico on myös mäkihyppääjä, jota isä-Ahonen on valmentanut tähän saakka.

- Mico on innoissaan hyppäämisestäni. On ollut kiva harjoitella yhdessä pojan kanssa, ja olen voinut samalla näyttää pojalle harjoittelun mallia.