Rauhamäki: Espoon liitoskaavailu vaikeuttaisi Helsingin asemaa

Helsinki haluaisi Espoon edelleen mukaan suurten kaupunkien kuntaliitosselvitykseen. Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.) uskoo, että Espoon tämänhetkiset kuntaliitossuunnitelmat vaikeuttaisivat Helsingin tilannetta ja aiheuttaisivat kahtiajakoa pääkaupunkiseudulle.

Kotimaa
Tatu Rauhamaki
Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Tatu Rauhamäki.

Helsinki haluaisi Espoon edelleen mukaan suurten kuntien liitosselvitykseen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki sanoo, että nyt olisi tärkeintä selvittää erilaisia liitosvaihtoehtoja ennen päätösten tekoa.

- Tällä hetkellä ollaan kuntien osalta historiallisessa hetkessä. Uskon, että kolmenkymmenen vuoden päästä kuntapäättäjät ihmettelevät päätöksiämme, jos ne nyt tehdään ilman selvitystä yhden tai kahden itsekkään kunnan vastustuksen takia, Rauhamäki sanoo.

Läntinen suurkaupunki huolestuttaa

Rauhamäki haluaisi aloittaa kuntaliitosselvityksen edelleen ainakin Espoon, Vantaan ja Helsingin välillä. Espoo ilmoitti torstaina aloittavansa yhdistymisselvitykset Kauniaisen, Kirkkonummen ja Vihdin kanssa.

- Eniten tässä huolestuttaa se, että jos syntyy ns. läntinen suurkaupunki, niin miten pääkaupunkiseudun alueen yhteistyö tulevaisuudessa sujuu. Ja miten tämä itäinen alue, Helsinki-Vantaa, erottuu läntisestä suurkaupungista. Silloin syntyy kahtiajakautumista, mikä ei ole koko alueen ja asukkaiden kannaltaedullisin vaihtoehto.

Aika vaikea on nähdä tätä eteläistä suurkuntaa ilman Espoota.

Tatu Rauhamäki

Rauhamäki toivoo joko pääkaupunkiseudun aloittavan itse, tai valtion määräämänä, kuntaliitosselvitykset. Mukana voisi olla suurten kaupunkien lisäksi Kirkkonummi ja Sipoo.

- Tärkeintä on selvittää tällainenkin vaihtoehto. Jos aikaisemmin tällainen liitos on katsottu parhaimmaksi mahdolliseksi, niin kyllä sen selvittäminen on perusteltua. Aika vaikea on nähdä tätä eteläistä suurkuntaa ilman Espoota, joka on jo nyt hyvin tiiviisti osa pääkaupunkiseutua esimerkiksi joukkoliikenteen, harrastusten ja kulttuuritoiminnan osalta, Rauhamäki toteaa.

Espoo käsittelee yhdistymisselvityksen aloittamista kaupunginhallituksessa ensi maanantaina.