THL hahmottelee Suomeen pohjoismaisia lääkäripalveluja

Laaja asiantuntijajoukko valmistelee uutta aloitetta sote-uudistuksen jatkoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittää tiettävästi lisää valinnanvapautta lääkäripalveluihin muiden Pohjoismaiden tapaan. THL:n mukaan Suomessa aletaan tajuta, ettei meneillään oleva sote-uudistus yksin riitä pelastamaan terveydenhuoltoa.

THL:n ylijohtaja Marina Erhola sanoo, että uusi aloite tarvitaan, koska lääkäripalvelut eivät kohdennu oikeudenmukaisesti kaikille kansalaisille. Kuva: Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön alainen asiantuntijalaitos THL on jo talvesta lähtien systemaattisesti valmistellut uutta esitystä terveydenhuollon uudistusten jatkamiseksi.

THL julkistaa aloitteensa lokakuun alussa, jolloin se järjestää pohjoismaisen seminaarin Suomen terveydenhuollon suunnasta.

Aloitetta on valmisteltu isolla asiantuntijarintamalla: Ylen tietojen mukaan sen taustalla ovat olleet muun muassa Kela, Lääkäriliitto ja Kuntaliitto.

Tutkijajoukko on vaitonainen aloitteen sisällöstä, mutta kertoo, että siinä paneudutaan peruslääkäripalvelujen tuottamiseen.

Käytännössä meillä ei ole valinnan mahdollisuutta, kun meillä ei ole mistä valita.

Marina Erhola

- Meillä on opittavaa Pohjoismaista terveyskeskustasoisten lääkäripalvelujen saatavuudessa. Haluamme syventyä tuotannon kysymyksiin ja tuoda Pohjoismaiden kokemuksia Suomeen, jotta saisimme ripeästi päätöksiä aikaan, muotoilee THL:n ylijohtaja Marina Erhola.

Perhelääkäreitä Ruotsin malliin?

Erityishaasteena THL pitää potilaan vähäistä valinnanvapautta Suomessa.

- Meillä on niin sanottu valinnanvapaus, mutta käytännössä meillä ei ole valinnan mahdollisuutta, kun meillä ei ole mistä valita. Tähän me haluamme fokusoida, Erhola kertoo.

Tämä saattaisi viitata yksityisten ja kunnallisten lääkäriasemien rinnastamiseen palveluntuottajina, kuten Ruotsissa ja Tanskassa on tehty. Perhelääkärimallia on ajanut Suomeen aktiivisimmin Lääkäriliitto.

- Tässä on tulossa aika laajapohjainen, yhteinen näkemys siitä, miten mennään kohti oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa järjestelmää kaikille kuntalaisille.

Suomessa on kansainvälisesti suuret terveyserot, koska hyväosaiset pääsevät hoitoon usein nopeasti työterveyshuollon ja yksityislääkärin kautta, kun taas terveyskeskuksissa hoitoa saa huonommin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on myös useasti ehdottanut terveydenhuollon rahoituksen muuttamista siten, että yksityislääkäreiden Kela-korvauksia karsittaisiin ja varat käytettäisiin köyhien terveydenhuoltoon.

"Sote menossa parempaan suuntaan"

Vielä keväällä monet asiantuntijat olivat avoimen tyytymättömiä poliitikkojen sote-linjauksiin. Nyt puheet ovat lientyneet ja näkemyksissä lähennytty.

- Olen kiitollinen, että asiantuntijoita on viime aikoina kuultu hyvin. Meneillään oleva uudistus on saanut selkeästi oikeaa suuntaa, ja se on onnistuessaan mahdollistava uudistus, THL:n Marina Erhola toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ymmärrys on kasvanut siitä, että Suomessa tarvitaan sotea isompi kokonaisuudistus.

- Viimeaikaiset talouden näkymät ja myös kuntakentältä ja muualta tullut palaute on sen suuntaista, että yleisemminkin hahmotetaan, miten suuren uudistuksen me tarvitsemme, Erhola sanoo.

- Oleellista on tehdä niin suuri uudistus, ettei se jo voimaan tullessaan osoittaudu liian vaatimattomaksi. Tässä riittää työtä seuraavillekin hallitukselle.

Ministeri: En pidä aloitetta epäluottamuslauseena

Sote-laista vastaava peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) toivottaa tervetulleeksi keskustelun eri malleista. Hän ei tulkitse asiantuntijoiden uutta ponnistusta epäluottamuslauseeksi poliitikoille.

- Luulen että suomalaisessa yhteiskunnassa ymmärretään aika laajasti, että tarvitaan uudistuksia ja on hyvä ajatella vähän pidemmälle tulevaisuuteen. Tähän keskusteluun tarvitsemme erilaisia avauksia ja ajatuksia, hän toteaa.

Huovinen ei kuitenkaan allekirjoita sitä, ettei nykyinen sote-uudistus riittäisi.

- En olisi valmis tekemään tällaista johtopäätöstä, hän sanoo.