1. yle.fi
  2. Uutiset

"Pelien tuotoista pitäisi vähentää haittakustannukset"

Peliongelmaisia auttavan Peliklinikan asiakasmäärät ovat kasvaneet tasaisesti. Klinikan kehittämiskoordinaattorin mielestä peliyhtiöiden tuotoista pitäisi vähentää haitoista aiheutuneet kustannukset.

Kotimaan uutiset
Kädet pelikoneen näppäimillä.
Anna Huittinen / Yle

Peliongelmaisia auttavan Peliklinikan kehittämiskoordinaattorin Tapio Jaakkolan mielestä suomalaisten peli-innostus on jossain määrin huolestuttavaa.

- Suomalaiset pelaavat paljon muihin verrattuna, se on tosiasia. Mutta peliongelmaisten määrä ei eroa paljonkaan muista teollisuusmaista, Jaakkola sanoo.

Suomessa pelaaminen keskittyy liikenneasemien ja kauppakeskusten yhteyteen.

- Näissä paikoissa raha-automaattipelejä pelataan paljon. Pelit ovat sellaisilla paikoilla, ettei niitä pysty oikein kiertämään, vaikka haluaisi. Kahdella kolmesta Peliklinikan asiakkaasta on ongelma raha-automaattipelaamisen kanssa, Jaakkola sanoo.

Pelit ovat sellaisilla paikoilla, ettei niitä pysty oikein kiertämään, vaikka haluaisi.

Tapio Jaakkola

Hän toivoisikin, että Suomesta löytyisi enemmän kauppoja, joissa rahapelejä ei olisi.

- Pelit kulkevat nykyään muutenkin mukana matkapuhelimessa joka puolelle ja netissä ympäri vuorokauden, harmittelee Jaakkola.

Suomen haittakuluja ei ole laskettu

Rahapeleistä kertyy tuottoa vuosittain 1,7 miljardia euroa. Tästä summasta yhteiskunnalle arpajaisveroineen menee 1,1 miljardia euroa. Esimerkiksi RAY:n rahapeleistä kertyvä tuotto jaetaan sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toiminnan sekä sotiemme veteraanien hoidon ja kuntoutuksen tukemiseen. Vuonna 2013 järjestöjä aiotaan tukea 413 miljoonalla eurolla.

- Jotta nähtäisiin pelien todellinen nettotuotto, niidentuotoista pitäisi vähentää haittavaikutuksista johtuvat kulut. Suomessa ei tosin ole tehty tutkimusta, jossa haittavaikutuskulut olisi laskettu. Ruotsissa pelataan paljon vähemmän, mutta siellä pelaamisen haittakustannusten on laskettu olevan 250–450 miljoonaa euroa vuodessa, kertoo Jaakkola.

Ruotsissa pelataan paljon vähemmän, mutta siellä pelaamisen haittakustannusten on laskettu olevan 250 – 450 miljoonaa euroa vuodessa.

Tapio Jaakkola

Peliklinikan asiakasmäärä kasvanut tasaisesti

Peliriippuvuudesta kärsiviä auttavan Peliklinikan asiakasmäärä on kasvanut melkoisesti lähivuosina. Kun vuonna 2010 uusia asiakkaita tuli puolen vuoden aikana 68, vuoden 2013 heinäkuuhun mennessä uusia asiakkaita tuli jo 111. Myös auttavaan puhelimeen Peluuriin on tullut puheluita aikaisempaa enemmän. Vuonna 2010 peliongelmapuheluita oli 1120 ja viime vuonna yli 250 enemmän.

Suomalaisten rahapelaaminen 2011 -tutkimuksen mukaan tyypillisistä ongelmapelaajista miehiä on 78 %. Suurin osa heistä on 25–34-vuotiaita, ja heistä keskimääräistä useammalla on alkoholiongelma. Työssä heistä käy 58 %. Yleensä alemmissa sosiaaliekonomisissa luokissa pelataan enemmän.

- Pelaaminen on hyvin miesvaltaista, mutta naiset ovat alkaneet pelata yhä enemmän nettipelejä, kertoo Jaakkola.

Lue seuraavaksi