Länsi-Uudenmaan kuntaliitoksen kohtalo jo selvillä?

Kauniainen ja Kirkkonummi suhtautuvat nihkeästi mahdolliseen Länsi-Uudenmaan suurkuntaan ennen kuin liitosselvitykseen on virallisesti lähdetty edes mukaan. Päätökset selvitykseen lähtemisestä tehdään ensi viikolla.

Kotimaa
Kuntaliitosgrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

On epätodennäköistä, että selvitys johtaisi kuntaliitokseen

Ulf Kjerin

Vaikka Kirkkonummi ja Kauniainen ovat lähdössä mukaan yhdistymisselvitykseen Espoon ja Vihdin kanssa, niiden suhtautuminen varsinaiseen kuntaliittoon on jo nyt nihkeää.

- Tuskin tätä selvityspäätöstä olisi tullut, ellei olisi lain mukaan pakko selvittää liittoa johonkin suuntaan. On parempi itse olla selvittämässä sitä, sanoo Kirkkonummen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ulf Kjerin (rkp.)

Kuntanelikko tekee selvityksen juuri heinäkuussa voimaan tulleen kuntarakennelain takia, pienen pakon sanelemana. Kjerinin mukaan Kirkkonummella on vahva tahto pysyä itsenäisenä.

- On aika epätodennäköistä, että tämä selvitys johtaisi kuntaliitokseen. Valtuustossa ollaan aika yhteisesti sitä mieltä, että Kirkkonummi ei laajene mihinkään suuntaan.

"Liitosta ei olisi Kauniaisille mitään hyötyä"

Selvityskunnista varsinkin Espoo ja Kauniainen tekevät jo nyt paljon yhteistyötä esimerkiksi terveydenhuollossa. Kauniaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tapani Ala-Reinikka (kok.) toivoo, että selvityksen myötä yhteistyötä voitaisiin laajentaa hyvässä hengessä.

- En usko, että selvityksen seurauksena tulee liitoksia, mutta ehkä tulee yhteistyö tiivistymään siitä, mitä se nyt on.

Ala-Reinikka myöntää Ulf Kjerinin tavoin, että selvitykseen lähdetään, koska valtio selvityksiä vaatii. Kauniainen on kuitenkin pitkään pärjännyt taloudellisesti hyvin, eikä varsinaista tarvetta liitolle ole.

- En kyllä katso siitä olevan mitään hyötyä Kauniaisille.

Päätös selvityksestä ensi viikolla

Metropolialueen esiselvityksen loppuraportista keväällä annetuissa lausunnoissa Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Vihti pitivät mahdollisena selvityksen tekemistä keskenään ja korostivat selvityksen perustumista vapaaehtoisuuteen.

Selvitykseen lähtemistä käsitellään kunnan- ja kaupunginhallituksissa ensi viikolla.