Pekka Ervasti: Ärjynmäki

Kun maailma on täynnä lutusen radikaaleja hupparitennaripoikia, niin mistä nämä äksyt vassariministerit oikein tulee?

Yle Blogit
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Moskovassa vieraillessaan Suomen tasavallan hallituksen urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) päätti näyttää närhen munat Kremlin kommunistidiktaattoreille.

Tai siis oikeastaan hän näytti heille sateenkaarilippua. Tai ei siis varsinaisesti näyttänyt, vaan vilautti. Heilautti nopeasti kuin vip-korttia yökerhon ovella.

Aivan sattumalta ministerin oma politrukki nappasi ohikiitävästä demonstraatioista kännykkäkuvan. Tiedätte varmasti, mitä kuvaa tarkoitan. Kaikki ovat nähneet sen, siis Suomessa. Venäjällä lippuviuhahdusta ei ministerin omankaan arvion mukaan ehtinyt nähdä juuri kukaan, koska mitään reaktiota ei kuulunut. Että semmonen demonstraatio.

Suomessa sen sijaan on kuulunut. Persujen Julma-Juha Väätäinen on julmistellut, kokoomuksen Pertti Salolainen on hämmästellyt, mutta monet ovat aplodeeranneet, koska kyse oli jalosta ihmisoikeuseleestä.

Vaikka suurin osa hallituksesta on lähes halvaannuksen tilassa, vassarien kellokas painaa pitkin politiikan yrttitarhaa kuin viitapiru.

Se oli tarkoituskin. Politiikassaon tärkeää paitsi löytää hyviä liittolaisia myös valita sopivat vastustajat. Niiden kanssa kränätessä oma profiili kirkastuu.

Samaa nyrkkisääntöä Arhinmäki sovelsi alkuviikosta Porissa eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa haukkumalla nollaratkaisua työmarkkinoille vaatineet vientiteollisuuspamput ahneiksi.

Urheiluministerin tunkeutuminen näyttämään keskaria elinkeinoministerin sektorille poltti odotetusti Jan Vapaavuoren (kok.) käämit.

Ja taas kirkastui molempien riitapukarin profiili.

Seuraavana päivänä oli aika siirtää katse kohti persaukista Kreikkaa ja ehdottaa EU-kumppanin ensimmäisen miljardivipin kuittaamista hankeen.

Siitäkin on noussut kohtuullinen älämölö.

Kaikki tämä todistaa, että vaikka suurin osa hallituksesta on lähes halvaannuksen tilassa, vassarien kellokas painaa pitkin politiikan yrttitarhaa kuin viitapiru. Nopeat syövät hitaat.

Koska Arhinmäki-metodi on niin tehokas ja toimiva, se on ehtinyt saada jo matkijoita.

Kun persujen sirkkelimies ja pubivastaava Teuvo Hakkarainen höperehti, että Suomeen änkeävät muslimit salaa sisimmässään valmistautuvat jihadiin, pyhään sotaan ponkaisikin puolustusminsteri Carl Haglund (r.).

Paitsi suuren lähtönopeuden Haglund omaa myös palavan halun nousta Suomen merkittävimmäksi liberaalijohtajaksi. Rasismipolttorauta on aina valmiina ministerin mittapuvun povarissa – aivan kuin sateenkaarilippu kollegalla Moskovassa.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö