Hautala: Kemijoki Oy:n vesirakentaminen tehty

Valtion omistajaohjauksesta vastaava vihreiden ministeri Heidi Hautala arvostelee Kemijoki Oy:n johdon yhä jatkuvia Vuotoksen-Kemihaaran valjastuspuheita. Yle Lapin haastattelussa Hautala sanoo, että yhtiön ei ole enää syytä jatkaa keskustelua Vuotoksesta tässä sävyssä. Hautala pitää Kemihaaran soiden suojelupäätöstä lopullisena.

Kotimaa
Heidi Hautala
Yle
Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala.
Kuuntele kehitysministeri Heidi Hautalan haastattelu.

Valtioenemmistöisen Kemijoki Oy:n ohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala pitää erittäin tärkeänä, että Natura-2000 suojelu Euroopan luonto- ja lintudirektiivien perusteella on nyt viety loppuun Kemijoki oy:n yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisella.

– Minusta on tärkeää, että yhtiön johto nyt toimii sen mukaan, että näin on käynyt, eikä sitä epävarmuutta sitten jatka tästä aiheesta.

Myös uusi toimitusjohtaja Tuomas Timonen sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että Kemijoki Oy voi rakentaa Vuotoksen ja Kemihaaran nimillä tunnetun säännöstelyhankkeen, jos poliitikot pääsevät yksimielisyyteen asiasta joskus tulevaisuudessa.

Hautala pitää yhtiön johdon puheita suojelun purkamisesta huonona asiana.

– Mielestäni ei ole hyvä jatkaa tätä keskustelua tässä sävyssä.

Hautala sanoo iloitsevansa siitä että kymmeniä vuosia jatkunut kiista, jossa hallituksetkin ovat soutaneet ja huovanneet on saatu nyt lopulliseen päätepisteeseen.

– Iloitsen siitä, että nämä arvokkaat aapasuot on minun mielestäni nyt lopullisesti suojeltu ja tämän sanon nyt ihan sitten myös tietysti niinkuin vihreiden poliitikkona, joka on hyvin paljon seurannut ja myöskin osallistunut Vuotoksen suojelutaisteluun..

Kemijoki Oy:n muuttuu rakentajasta ylläpitäjäksi

Hautalan mukaan suojeluratkaisulla on merkitystä omistajaohjauksen kannalta, koska se helpottaa Kemijoki Oy:n uuden liiketoimintaperiaatteen omaksumista, joka lähtee siitä minkä yhtiön johto on itse nähnyt eli voimalaitosten tehonnostot ja perusparannushankkeet on pitkälle tehty ja vielä on ehkä jotakin tehonnostoja jäljellä.

– On varmasti niin, että Suomessa vesivoimarakentaminen on käytännössä viety loppuun ja sen takia Kemijoki Oy:n rooli tässä rooli varmaan tässä muuttuu. Uskon, että yhtiö on nähnyt sillä tavalla, että tämmöinen uusi liiketoiminta-ajatus, uusi strategia, vaatii varmasti vähän uudenlaista otetta sen jälkeen kun Aimo Takala, joka on tunnettu vesivoimarakentamisen asiantuntija niin vuoden 2014 lopussa jää eläkkeelle.

– On itsestään selvää, että vesivoiman ylläpitäminen ja sen huoltaminen tulee työllistämään yhtiötä. Voidaan varmaan katsoa, että maailmassa on paljon mahdollisuuksia laajentaa liiketoimintaa, että eihän maailmassa suinkaan vesivoimarakentaminen ole loppu. Suomessa nyt vaan korkeuserot on aika lailla hyödynnetty niin kestävästi kuin voidaan ja jatkossa ei Suomessa ilman merkittäviä ympäristö- ja luonnonsuojeluhaittoja sillä tiellä voida jatkaa.