Verkkolehti: Ensimmäinen konttialus seilaa Koillisväylällä

Kiinalainen Yong Sheng on ensimmäinen suuri konttialus, joka seilaa Tyyneltämereltä Atlantin valtamereen kulkevan Pohjoisen meritien läpi, kertoo Barents Observer. Yong Sheng on lähtenyt Kiinasta 8. elokuuta ja se matkaa tällä hetkellä itäisellä Jäämerellä.

talous
Koillisväylä
Koillisväylä kulkee Venäjän pohjoispuolitse Tyynelle merelle.AP Graphics Bank

Koillisväylän seilaaminen on onnistumassa nyt suureltakin konttialuksella. 19 000 tonnin painoinen Yong Sheng -alus on matkalla Amsterdamiin, jossa sen pitäisi olla 11. syyskuuta. Kiinalaisvarustamo Cosco on saanut Venäjältä jo luvan kahden muun konttialuksen kuljettamiseksi Koilliväylän läpi.

Ensimmäinen koskaan Koillisväylän ylittänyt kiinalaisalus on jäänmurtaja Xue Long. Se seilasi Pohjoisen meritien vuonna 2012.

Pohjoisen meritien arvioidaan avautuvan yhä laajemmin merikäyttöön arktisen jääpeitteen pienentyessä. Esimerkiksi venäläinen varustamo Sovcomflot järjestää turistiristeilyjä Koillisväylää pitkin jo kuutena kuukautena vuodessa.

Barenst Observerin Koillisväylä-uutinen (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus. Yong Sheng on tälläkin hetkellä Koillisväylällä, joka on noin 6 500 kilometrin pituinen väylä Tyynellämerellä ja Atlantilla. Se ei siis ole vielä seilannut sitä läpi, kuten aiemmin virheellisesti kerroimme.